Tartışmayı, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın, CHP lideri Özgür Özel’in politikalarını eleştirerek yaptığı “CHP’de kurultay bir lütuf değildir, haktır” çıkışı ve buna genel merkezin sert yanıtı ateşledi.

Özel'e muhalif isimler, olağanüstü kurultay için imza toplamaya dönük bir girişim başlatmış değil.

Ancak gerek Salıcı, gerekse Kılıçdaroğlu’na yakın isimler süreç için “Cin şişeden çıktı” ifadesini kullanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Al Sani'yi resmi törenle karşıladı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Al Sani'yi resmi törenle karşıladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise kurultay tartışmasından uzak duyuyor.

Kılıçdaroğlu'nun kaybettiği, Özgür Özel’in genel başkan seçildiği 38. Olağan Kurultay, 4-5 Kasım 2023 tarihinde yapılmıştı.

Parti tüzüğü ve Siyasi Partiler Yasası’na göre bir sonraki olağan kurultayın en geç Kasım 2026’da yapılması gerekiyor.

CHP'de genel başkanın çağrısı veya salt çoğunluk olan 685 delegenin imzasıyla, olağanüstü kurultay toplanabiliyor.

Ancak genel merkez desteklemedikçe, muhaliflerin olağanüstü kurultay için gerekli imzaya ulaşması kolay görülmüyor.

'Sahte hesaplar' iddiası

BBC Türkçe'nin ulaştığı genel merkez kaynakları, gündemlerinde kurultay tartışması olmadığını savundu.

Aynı kaynaklar Özel’in bir olağanüstü kurultay çağrısı yapmasının da söz konusu olmayacağını ifade etti.

Buna gerekçe olarak örgüt ve tabanın kurultay talebinin olmaması gösteriliyor.

CHP yönetimi, Eylül'de yapılan tüzük kurultayında, parti içi muhalefetin önergelerine verilen desteğin 30-35’lerde kaldığına dikkat çekiyor ve anketlerde CHP’nin birinci parti konumunu sürdürdüğüne işaret ediyor.

CHP kurmayları, kurultay tartışmasının sosyal medyadaki sahte hesaplar üzerinden gündemde tutulduğunu savunuyor.

Bir parti yöneticisi, “Yapay zekayla hesaplar oluşturuluyor. Bu tartışmaların hızla yayılmasını sağlıyorlar. Sosyal medya üzerinden kasıtlı bir saldırı var. Örgüte açık toplantılar yapıyoruz, bir kişi bile kurultay demiyor” ifadelerini kullandı.

'Cin şişeden çıktı'

İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’ının, olağanüstü kurultay için harekete geçip geçmeyeceği de merak ediliyor.

Sosyal medyadan yaptığı “Kurultay haktır ve gerekirse yapılır” çıkışı ile genel merkezin hedefi haline gelen Salıcı’nın şu anda olağanüstü kurultay için bir imza toplama girişimi yok.

Buna karşın Salıcı’ının, Özel'in açıklamalarına tepkili olduğu belirtiliyor.

CHP lideri Özel, isim vermeden, “Senin gücün yok, kuvvetin yok, kudretin yok. Geçmişte ezdiğin örgüt karşına geçmiş, yanında değil” demişti.

Salıcı cephesinde ise "bir kurultay girişimi" içinde olunmadığı, milletvekilinin amacının "hukukunu koruma", hedef alınmasına karşı "tutum takınma" olduğu ifade ediliyor.

Bununla birlikte CHP Sözcüsü Deniz Yücel’in, Salıcı’yı hedef alan sözleri bazı milletvekillerinin de tepkisine neden oldu.

Sosyal medya üzerinden tepkiyi açıkça ifade eden vekiller de oldu.

Bazı milletvekillerinin Salıcı’ya, “Bu artık kişisel meselen olmaktan çıktı, bir had bildirmeye dönüştü, kabul edilemez” diyerek destek verdiği konuşuluyor.  

Parti kulislerinde, Salıcı’nın pozisyonuna ilişkin şu görüşler dile getiriliyor:

“Şu anda bir kurultay toplama veya genel başkan adaylığı söz konusu değil. Kurultay için doğru zamanı beklemek gerekir. Sadece delege hesabı ile kurultay çağrısı yapılmaz, kamuoyunu da ikna etmeniz gerekir.

"Parti tabanında büyük bir kesim normalleşme politikalarından, Erdoğan’ın önünde ayağa kalkılmasından rahatsız. Bu eleştiriler dile getirilecek, fikri takip yapılacak. Şu anda bu bir kurultaya evrilir mi, zaman gösterecek. Ama artık cin şişeden çıktı.”

İmamoğlu cephesi nasıl yorumluyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibi ise Salıcı ile genel merkez arasındaki kurultay tartışmasından uzak duruyor.

Sözcü Deniz Yücel’in Salıcı’yı hedef alan sosyal medya paylaşımı, İmamoğlu’na yakın isimlerin sosyal medya hesaplarında yer bulmadı.

İmamoğlu cephesinde bu karşı hamle "sosyal medyadan milletvekiline ayar verme" hamlesi olarak görüldü ve "kabul edilemez” ifadesi ile eleştirildi.

Yakın çevresine göre İmamoğlu, Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandığı bir süreçte, partinin iç tartışmaya dönmesinden rahatsız ve gündeminde bir kurultay tartışması da yok. 

İmamoğlu cephesi yaşananları şöyle yorumluyor:

"Bizim için üzerine basılıp geçilecek bir mesele, tartışma. Bu tartışmalara girmeyiz. Günü geldiğinde kurultay takvimi açıklanır, aday olacaklar çıkar aday olur. Ama onun gün değil.

"Genel Başkan konuyu kapattığını açıkladı ama arkasından il başkanları açıklaması geldi. Genel başkan, “Arkadaşımız böyle bir açıklama yapmış, günü gelince zaten kurultay yapılacak, bugün bizim baktığımız mesele değil” deyip geçebilirdi. İl başkanları bildiri yayınlasın, sözcünün tweeti retweet edilsin… Bunlarla hiç uğraşmaması gerekirdi.

"Özgür bey, “biz kurultay konuştukça oylarımız düşüyor” diyor. Demek ki bunu konuşmamak lazım. Ekrem beyin şu an o meselelerle ilgilenecek bir dakikalık zamanımız bile yok.

"Partiye zarar veriyor bu tartışma. “Birinci parti oldunuz, yine birbirinizi mi yiyorsunuz” diye sitem telefonları alıyoruz. Milletvekillerimiz örgütlerimiz de bu tartışmalardan rahatsız."

“Sosyal medyadan milletvekline ayar, kabul edilemez”

Doğrudan Salıcı ile birlikte hareket etmemekle birlikte, parti içinde Özel yönetimine mesafeli duran bazı isimler genel merkezin yaklaşımından rahatsız.

Salıcı’nın, sosyal medya üzerinden Özel’i eleştirmesinin gerekçesini kamuoyuna doğru anlatamadığını düşünen bazı isimler, milletvekillerine “sosyal medya üzerinden de ayar verilemeyeceğini” ifade ediyorlar:

“Genel Merkez Salıcı’ya çok sert ve erken bir tepki verdi. 81 il başkanının ortak açıklaması deniyor ama bazılarının onayı olmadığı kulağımıza geliyor.

"Bunlar,  aslında Genel Başkan açısından endişe göstergesi. (CHP Sözcüsü) Deniz beyin tweeti yanlışın üzerine yanlışla gitmektir. Parti içi meselenin sosyal medya üzerinden tartışılması gibi bir gelenek oluşur ki, bu yanlıştır. Milletvekili çağırılır, yüz yüze konuşulur, uyarılır ama böyle bir yöntem olmaz.”

Kılıçdaroğlu cephesi ne diyor?

Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu cephesi ise gelişmeleri yakından izliyor.

Şu anda kurultay için imza toplama girişimi olmadığı ifade edilirken, “doğru zamanlamanın beklendiği” vurgulanıyor.

2023 seçimlerinden önce Kılıçdaroğlu’nun MYK’sında yer alsa da Salıcı artık CHP'nin eski genel başkanıyla birlikte hareket etmiyor.

Kılıçdaroğlu’na yakın isimler, ilerleyen süreçte, CHP'nin mevcut yönetimine eleştiride ortaklaşan parti içi muhalefetin birlikte hareket etmesini mümkün görüyor.  

Şu anda hiç kimsenin kurultay için imza girişimi başlatmadığını belirten bir milletvekili, “Olağanüstü kurultay için doğru zaman bekleniyor ama bu süreç uzamaz. Yani öyle 1 yıl, 6 ay değil, çok daha yakın zamanda kurultay gündeme gelebilir” iddiasında bulundu.

Kurultay tartışması nasıl çıktı?

Tartışmalar geçtiğimiz hafta gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle buluşan Genel Başkan Özel'in CHP örgütlerinde kurultay talebi olduğu iddiasının sorulmasıyla başladı.

“Parti oyunu düşürmek pahasına kimse benden kurultay dilenmesin”diyen Özel’in, “Senin gücün yok, kuvvetin yok, kudretin yok. Geçmişte ezdiğin örgüt karşına geçmiş, yanında değil. Sen dönmüşsün benden kurultay talep ediyorsun” ifadelerinin Salıcı’yı hedef aldığı yorumu yapıldı.

Bu röportajın yayınlandığı gün Salıcı, sosyal medya hesabı üzerinden Özel’in “normalleşme” politikasını ve ”Erdoğan karşısında ayağa kalkılmasını" eleştirdi ve “Cumhuriyet Halk Partisi’nde Kurultay bir lütuf değildir, haktır. Gerekirse kurultaya gidilir” ifadelerini kullandı.

“Genel başkan padişah değildir” diyerek genel başkanın eleştirilebileceğini de söyledi.

Salıcı'nın bu açıklamasına CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, sosyal medya hesabından sert bir yanıt verdi ve “Sayın Oğuz Kaan Salıcı, bu durum olsa olsa katıksız bir kibirin, gözü dönmüş bir ihtirasın eseri olabilir” ifadelerini kullandı.

Bazı milletvekilleri Yücel’in açıklamasına tepki gösterdi.

Tartışmanın büyümesi üzerine Özel, “Tartışmalarda haklı, haksız demeden, bütün haklılardan bütün haksızlar adına ben özür diliyorum” diyerek, tartışmayı bitirdiğini açıkladı. 


Bu sözlere karşın, CHP'nin 81 il başkanı,  kurultay taleplerini “kişisel ikbal için yapay gündem yaratma çabası” nitelendirerek, Özel’e destek açıkladı.

Kaynak: BBC Türkçe