Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Merkezi’ni ziyaret ederek KGK üyesi medya temsilcileriyle bir araya geldi. Ziyarete CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da eşlik etti.
Ankara’nın Balgat semtinde bulunan KGK Genel Merkezi’nde gerçekleşen buluşmada, KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Genel Başkan Yardımcıları Savaş Çokduygulu ve Yakup Aslan, Mali Başkan Yardımcısı Hacı Odabaş, Yerel Medya Meclis Başkanı İsrafil Avcı ile çok sayıda KGK üyesi gazeteci hazır bulundu. Sıcak bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, medya sektörünün sorunları, yerel basının karşılaştığı güçlükler ve çözüm önerileri ele alındı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut, gazetecilerin dış politikayla ilgili soruları başta olmak üzere CHP cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyecek sorularına yanıt verdi.
"Çok yakın zamanda seçim görülmüyor"
SORU: Erken seçim bekliyor musunuz?
Çok yakında zamanda teknik bir seçim görülmüyor. Bu yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Suriye’de özellikle yaşanan gelişmeler bakmak lazım. 2025 yılında olaylar daha da netleşecek
SORU: Devlet Bahçeli Suriye’deki gelişmeleri bilerek mi bu açıklamayı yaptı?
Okuma yaparsak; Devlet Bahçeli sabah kalkıp böyle bir şey demediği görülüyor. Orada belli şifreler var. Suriye meselesinde şimdiden bir şey söylemek kolay değil. Bundan sonraki süreç çok daha önemli. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
"Kimsede bilgi yoktu!"
SORU: Özgür Özel’in Esad yönetiminin düşmesine bir gün kala görüşme çağrısı yapması tartışmalara sebep oldu. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Bizde bilgi yoktu. Kimsede bilgi yoktu. Kilis’te böyle bir açıklamanın yapılması doğruydu. Bölgenin yüzde 60’ı Suriyelilerden oluşuyor. Niyetimiz oradaki sürecin diyalog içinde çözülmesiydi. Genel başkanımız Özgür Özel o niyetle bu açıklamayı yaptı. Başta söylediğim gibi sadece bizde değil, kimsede Esad’ın gideceği bilgisi olduğunu düşünmüyorum.
SORU: Erdoğan’ın belediyeleri silkeleyeceğiz açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkede iki önemli temel sandık var; bunlardan birincisi genel seçimler, ikincisi ise yerel seçimlerdir. Vatandaşlar sandığa gidip bunlar için oy kullanıyor. İkisi de kamu hizmet vermeye çalışıyor. Şöyle bir durum oluşturulmak isteniliyor; önce parti devleti, sonra saray devleti derken şimdi hükümet ile devlet tamamen iç içe böyle bir algı oluşturulmak isteniliyor. Ama belediyeleri yönetenler sanki devletle bir bağlantısı yok gibi bir algı oluşturulmak isteniliyor. Muhalefet belediyeleri de bir kamu hizmeti veriyor.
SORU: CHP, cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyecek?
Cumhurbaşkanı adayının belirleme sürecinin bir benzerini yerel seçimlerde yaptık. Yerel yönetimlerde tüm alanları değerlendirdik. Anketi, kamuoyu yoklamalarını, toplumun ne istediğini… Önceden sorardık bu belediye başkanını başarılı görüyor musunuz diye soruyorduk. Başarılı ise o belediye başkanıyla devam edilirdi. Yerel seçimlerde sadece başarılı buluyor musunuz diye sormadık. Yeni birisini ister misiniz, beklentiniz nedir diye sorduk. Yerel seçimlerde halk belediyeleri yönetecek birini istiyordu. Siyasi figürün dışında yereli yönetecek birini istiyordu. Adaylaştırma da böyle bir süreç işlettik. Başarılı da olduk. Partililere sorulacak ama bir tek bunla kalınmayacak. Anketler, kamuoyu araştırmaları yapılacak. TBMM Grubumuzda bulunan milletvekillerine sorulacak. Tüm çalışmaları yapacağız. Aday belirleme de tüm yöntemleri kullanacağız. Meseleyi bir aday tartışması üzerinden yürütmeyi de istemiyoruz. Türkiye İttifakı ile vatandaşta sandıkta ittifak kurduk.
Dim: İlandan kaçınma var
Toplantıda, yerel basının ekonomik sürdürülebilirliğini doğrudan etkileyen resmi ilan gelirleri gündemin ana maddelerinden biri oldu. KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, medyanın toplumdaki denetim işlevini sürdürebilmesi için resmi ilanların hayati önem taşıdığını belirtti. Dim, “Resmi ilanlar, yerel ve ulusal medya için yalnızca bir gelir kapısı değil, aynı zamanda demokrasimizin güvencesi olan özgür ve bağımsız haberciliğin de temel dayanağıdır. Ancak son zamanlarda resmi kurumlar çeşitli yollarla resmi ilan vermekten kaçınıyor. Bu da hem Basın İlan Kurumu ve hem de medya için gelir kaybına yol açıyor. Bu konuda hükümetin önlem alması gerekli. Yoksa tüm resmi kurumlar aynı yolu izleyecektir. Bu sorunun çözümü için sizden de destek bekliyoruz” dedi. Ayrıca Dim, KGK’nın kamu diplomasisi misyonuna vurgu yaparak, Konseyin ulusal ve uluslararası düzeyde etkinliklerini artırarak medya alanında etki alanını her geçen gün artırdığına dikkat çekti.