ÇYDD: Taşımalı eğitimin kaldırılması, eğitim hakkının ihlalidir ÇYDD: Taşımalı eğitimin kaldırılması, eğitim hakkının ihlalidir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, binaların denetimini güçlendirmek amacıyla 'Bina Kimlik Sistemi'ni devreye aldı. Artık her binanın bir kimliği olacak ve bu sistem sayesinde kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi olumsuz durumların önüne geçilecek. Binaların girişlerine yerleştirilen kare kod uygulamaları, akıllı cihazlarla taranarak detaylı bilgilere kolayca ulaşma imkanı sunacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Binaların artık bir kimliği olacak. Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz tarafından başlatılan 'Bina Kimlik Sistemi' ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi sorunlara karşı etkili bir kontrol sağlayacağız. Vatandaşlar, telefonlarından QR kodları tarayarak bina hakkında genel bilgilere ulaşabilecekler. Bina sakinleri ise e-Devlet üzerinden daha detaylı bilgileri öğrenebilecekler" dedi. Özhaseki, 144 bin yapıda bu sisteme geçildiğini belirtti.

Bakan Özhaseki'nin paylaştığı videoda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Denetim Daire Başkanı Doğan Yorulmaz, 'Bina Kimlik Sistemi'nin AR-GE çalışmaları sonucunda hayata geçirildiğini söyledi. Yorulmaz, belirli periyotlarla yapılan kontrollerle kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi istenmeyen durumların önleneceğini ifade etti. Ayrıca, 2021'den önce inşa edilmiş binaların da benzer şekilde kimlik bilgileri oluşturularak denetime katılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Editör: Mert S. Kaplan