Özel Haber: Sümeyye Aksu

EPDK 11 şirkete lisans verdi EPDK 11 şirkete lisans verdi

Teknolojisi Türkiye'de geliştirilen yerli kart TROY'a ilgi son dönemde hız kazandı. Bankalar, 2015 yılında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) öncülüğünde bir araya gelerek yerel kart şeması TROY'u kurdu. Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY, 2016 yılında faaliyete geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2020 yılında BKM'ye hakim ortak olarak hissedar olması sonrası TROY çalışmaları hızlandırıldı. Bu yıl devreye alınan yaygınlaştırma stratejisi ile TROY, hem kullanım hem de kart adedi olarak hızla büyüdü.

Alanındaki en güncel teknolojiyi destekliyor

TROY logolu yaklaşık 19 milyon kart bulunuyor. TROY, kartlı sistemler alanındaki en güncel teknolojileri destekliyor. Ekim 2023 itibarıyla TROY'un, banka ve elektronik para kuruluşu olarak 55 üyesi bulunurken TROY logolu kartlar yurt içinde tüm ATM, POS ve e-ticaret işlemlerinde kullanılabiliyor. TROY kartlar ile bankaların anlaşmalı olduğu iş yerlerinde taksit yapılabiliyor, puan kazanılabiliyor ve bankaların uyguladığı sadakat programlarından faydalanılabiliyor.

İsrail ürünlerine boykot kararı gündeme gelmişti

Söz konusu artışta "İsrail'i destekleyen ülkelerin markalarının boykot edilmesi ve yerli ürünlere yönelimin" de etkili oldu. 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin arasındaki çatışmalarda, İsrail'in savaş suçları işlemesi ve sivil alanlara saldırılarının artmasının ardından dünya genelinde ve yurt içinde İsrail ürünlerine boykot kararları gündeme gelmişti. Troy nedir? ve Troy kart kullanımında dikkat çeken artış ile ilgili Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ile konuştuk.

“Türkiye içerisinde söz konusu olan bir hareketlilik var”

“Troy kart bankalar arası kredi kartları merkezi tarafından birkaç sene önce hizmete sunulmuş, Merkez bankası onaylı ve Merkez Bankasına bağlı olarak işlem gören bir kredi kartı” diyen Deniz, “Troy kart, hem ATM kartı hem kredi kartı olarak hizmet veriyor. Sadece yurtdışındaki bölümlerde geçerli değil ama yurt içindeki kullanımlarda diğer kredi kartları gibi kullanabiliyorsunuz. Diğer kredi kartların hepsinde işlem yaptığınızda belirli bir komisyon oranı o kredi kartlarının ana merkezine ödeniyor. Yani bir vize kart, Mastercard veya Amerikan ekspres kullandığınızda bir komisyon oranı Amerika’daki finans sisteminin içine dahil oluyor. Troy kartta ise sadece Türkiye içerisinde söz konusu olan bir hareketlilik var” dedi.

“Ülke ekonomisi için çok doğru ve yerinde bir hizmet”

“Rusya’da aynı şeyi Ukrayna savaşından sonra çıkarmıştı. Rusya’nın (Rus ödeme sistemi) MIR kartı gibi bir kart” ifadelerini kullanan Deniz, “Yerli coğrafya içerisinde kredi kartı olarak kullanılıyor. Avantajı şu bizler için; kredi kartı ile vergi ödüyoruz veya günlük alışverişlerimizi yapıyoruz. Bunları yaptığımız zaman aslında Amerika’daki ekonomik sisteme bir para veriyoruz. O parayı ödememiş oluyoruz. Ülke ekonomisi için çok doğru ve yeni de bir hizmet sunuluyor. Bankalar çoğunlukla bu kredi kartını veriyor, çıkartıyorlar” diye konuştu.

“Çok ciddi bir troy kart kullanımı artışı var”

Gazze meselesinden sonra başlayan bir boykot var” diyen Deniz sözlerini şöyle sürdürdü;

“Tüketici birliği tarafından ‘Cephane Bizden Değil’ boykotu. Çoktandır troy kart faaliyette olmasına rağmen kullanan kişi sayısı çok değildi ama bizim açıkladığımız boykot kapsamındaki ‘üçüncü marka diğer kredi kartlarını kullanmayalım troy karta geçelim’ söylemi arttı. Zaten birkaç gündür de sosyal medyada dolaşıyordu. Çok ciddi bir troy kart kullanımı artışı var. Bizim gözlemlerimize göre vatandaşların çoğu kendi bankasına müracaat ederek troy kart almak istediklerini söylüyorlar”

“Vatandaşların kendi finans dengesi içerisinde aksaklığa sebep olmuyor”

Troy kart almak için mevcut kartlarınızı iptal etmeye gerek olmadığını kaydeden Deniz, “Vatandaşın kendi finans dengesi içerisinde bir aksaklığa sebep olmuyor. Mevcut kredi kartlarınıza ilave olarak troy özellikli kartta alabiliyorsunuz. Özellikleri hepsi aynı troy kartta da her yerden alışveriş yapabiliyorsunuz sadece yurt dışı yok. Vatandaşlar Tüketici Birliği Federasyonunun boykotuna katılmak için diğer kredi kartlarını iptal ettiriyorlar ya da kullanmamaya başladılar” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Sümeyye Aksu