Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Sudan’da ‘toprak kiralanması’ için 10 yıl önce kurulan ve dün resmi gazetede yayınlanan karar ile tasfiye edilen şirket ile ilgili TBMM’ye soru önergesi sundu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplanmasını istenilen soru önergesinde, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Faruk Çelik: ‘Sudan'da tarım, vizyon meselesi’ demiş ve buna eleştiri yönelten uzmanlara, siyasetçilere ironi içeren bir yaklaşımla vizyonsuzlar iması yapmıştı. Bu durumda tasfiye edilen vizyon mudur yoksa ülkenin kaynakları mıdır? sorusunu sordu.

Sosyal medya hesabından Özdağ’ın paylaştığı soru önergesine cevap veren Eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, başka ülkelerden arazi kiralayan ilk ülkenin Türkiye olmadığını belirtti. Çelik, “Sudan da arazi kiralanması ve bir şirket tarafından işletilmesi anlaşmasını yürürlüğe koyan Bakanlar Kurulu, Akparti hükümeti de değildir. 09.11.2015 tarihli Sayın Genel Başkanınız Davutoğlu’nun başkanlığında Anayasa gereği kurulmuş ve tüm partilerden bakanların bulunduğu hükümetçe alınmış kararla olmuştur. Bu arazi için şirket kurulması kararı sizin ittifakınıza katılmış Sayın Fakıbaba’nın Bakanlığı döneminde alınmış ve kurulmuştur” dedi.

TBMM, 8 Ekim'de 'İsrail tehdidi' gündemiyle toplanacak TBMM, 8 Ekim'de 'İsrail tehdidi' gündemiyle toplanacak

Özdağ’ın soru önergesini alıntılayan Çelik şu cevabı verdi;

1-Başka ülkelerde tarım arazisi kiralayan ilk ülke biz değiliz.

2-Örnek verirken sıkça başarılı örnek olarak kullanılan Hollanda başta olmak üzere kendi ihtiyacı yada ticaret için arazi kiralayan ülkeler var.

3-Sudan da arazi kiralanması ve bir şirket tarafından işletilmesi anlaşmasını yürürlüğe koyan Bakanlar Kurulu, Akparti hükümeti de değildir.

4- 09.11.2015 tarihli Sn Gn Başkanınız Davutoğlu’nun başkanlığında Anayasa gereği kurulmuş ve tüm partilerden bakanların bulunduğu hükümetçe alınmış kararla olmuştur.

5- Bu arazi için şirket kurulması kararı sizin ittifakınıza katılmış Sn Fakıbaba’nın Bakanlığı döneminde alınmış ve kurulmuştur.

Evet ülkemizdeki toprakları ekelim, ilk kez Tarım Arazilerini Sit yapan bakanım. Tarım arazilerinin boş kalmaması için yasa ilk kez Bakanlığım döneminde meclise sevk oldu.

Kazan Kazan ilişkisi içinde dost kardeş ülkelerde de arazi kiralanması yanlış değildir.

VİZYON; BİR PARTİDEYKEN BAKTIĞINIZ YER DEĞİL, ÜLKE MENFAATİ İÇİN BAKIP DOĞRU GÖRDÜĞÜNÜZÜ SÖYLEDİĞİNİZ YERDİR.

Editör: Kadir Gürhan