Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2023 yılının Ocak ve Nisan aylarını kapsayan 4 aylık dönemde 98 ülke, özerk ve serbest bölgeye çay satıldığını açıkladı. Gürdoğan, yılın ilk 4 ayında 2 bin 323 ton çay ihracatından 11 milyon 365 bin 591 dolar gelir elde edildiğini söyledi. Türkiye’nin önceki yılın aynı döneminde 2 bin 458 tonluk çay ihracatından 8 milyon 192 bin 169 dolar kazanıldığını söyleyen Gürdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Çay ihracatımız geçen yılın aynı dönemine oranla değerde yüzde 39 arttı. Belçika, ABD ve Birleşik Krallık en fazla dış satım yapılan 3 ülke oldu. Belçika'ya bu dönem 4 milyon 765 bin 324, ABD'ye 1 milyon 934 bin 866 ve Birleşik Krallık'a da 953 bin 309 dolarlık çay ihraç edildi."
İhracatta ülke sayısı arttı
Gürdoğan, ihracat artışına paralel ülke çeşitliliğinin yükseldiğini vurgulayarak, bahsedilen dönemde Slovakya, Meksika, İspanya, İtalya, Gabon, Panama, Endonezya, Malezya, Tayvan, Portekiz, Angola, Gambiya, Togo ve Ruanda'ya çay satıldığını söyledi. Çay ihracatının 2023 yılına iyi başladığını belirten Gürdoğan, bahsedilen ürün ihracatının ilerleyen günlerde daha çok artacağına inandığını ifade etti.
Gürdoğan, ihracattaki yükselişin bölgeye gelen ve her geçen gün hacmi genişleyen turist çeşitliliğinin büyük katkısı olduğuna dikkat çekerek, "Firmalarımızın yeni inovatif ürünlerin geliştirilmesi ve her ülkenin tüketici alışkanlıklarına göre ürün üretimine yönelmesi ihracat artışı için çok önemli unsurdur. Bölge ekonomisinin yeşil altını olan çay için sürdürülebilirliğin sağlanması da çok önemli” dedi.
“Kimyevi gübre kullanımı yasaklanmalı”
Gürdoğan, küresel tehdit boyutuna varacağını bekleyen iklim değişiklikleri için şimdiden ilgili Bakanlıkların çalışma yapması ve çay bitkisi için kimyevi gübre kullanımının yasaklanarak, birim başına verimi yükseltecek araştırma ve geliştirme faaliyetleri çalışılmalarının yapılması gerektiğini söyledi.