Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılı temmuz ayına yönelik ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, cari açık Temmuz'da 5 milyar 466 milyon dolar oldu. Ekonomistlerin beklentisi 4,5 milyar dolar olması yönündeydi.
Cari denge Haziran'da 674 milyon dolar fazla vermiş; Ekim 2021 tarihinden bu güne ilk kez aylık fazla kaydedilmişti.
Temmuz ayında altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 717 milyon dolar fazla verdi.
Dış ticaret açığı 10,4 milyar dolar oldu
Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 10,4 milyar dolar olarak kaydedildi.
Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5,9 milyar dolar oldu. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4,7 milyar dolar olarak kaydedildi.
Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 903 milyon ABD doları ve 85 milyon ABD doları net çıkış kaydetti.
1,1 milyar dolarlık portföy girişi oldu
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 392 milyon ABD doları olarak kaydedildi.
Portföy yatırımları 1,160 milyar dolarlık net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 734 milyon ABD doları ve 18 milyon ABD doları net alış yaptığı görülmektedir.
Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 353 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleşti.
Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 942 milyon ABD doları net azalış kaydetmiştir.
Resmi rezervlerde 2,7 milyar dolar artış kaydetti
Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 1.186 milyon ABD doları net artış, Türk lirası cinsinden 206 milyon ABD doları net azalış olmak üzere toplam 980 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.
Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak Genel hükümet, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 35 milyon ABD doları, 483 milyon ABD doları ve 181 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir.
Resmi rezervlerde bu ay 2,7 milyar dolar net artış yaşandı.