Özel Haber: Deniz DALGIÇ
Yıllık cari açık 55,4 milyar dolara yükselerek, Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ekonomist Mustafa Sönmez, bu rakamın son yılların en yüksek cari açığı olduğunu vurgulayarak, “Şubatta cari açık 8,8 milyar dolar oldu. Bir önceki ay 10 milyar dolar civarındaydı. Önemli bir düşüş yok. Cari açık çok önemli bir problem olarak devam ediyor. 12 aylık tutarı 55 milyar doların üzerinde. Bu son yılların en yüksek cari açığı” dedi. Cari açığın finansman boyutuna işaret eden Sönmez, “Bu 55 milyar doların 24 milyarı kaynağı belirsiz dövizle finanse edilmiş. Yurt dışında tutulan kaynaklar nereden geldiği bilinmeyen dövizlerle finansmanın neredeyse yarısı karşılanmış. Bu cari açık probleminin, dengesinin, kalitesini düşürüyor. Bu, dış kaynaklarca şüpheyle karşılanan bir durum” diye konuştu.
“SON YILLARIN EN YÜKSEK CARİ AÇIĞI”
Ekonomist Sönmez, ELİPS HABER’e cari açığa ilişkin açıklamalarda bulundu. Cari açığın şubatta 8,8 milyar dolar olduğunu söyleyen Sönmez, “Bir önceki ay 10 milyar dolar civarındaydı. Önemli bir düşüş yok. Cari açık çok önemli bir problem olarak devam ediyor. 12 aylık tutarı 55 milyar doların üzerinde. Bu son yılların en yüksek cari açığı” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA ÖNEMLİ BİR CARİ AÇIK PROBLEMİ GÖRECEĞİZ”
Sönmez, cari açığın bu boyutlara ulaşmasında ithalatın başlamış olmasının önemli bir etken olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:
“İhracat daha geride kalıyor. Dolayısıyla dış ticaret açığı büyüyor. Özellikle altın ithalatı var. Altına yurt içinde olan talep altın ithalatını artırınca cari açık yıllık olarak 55 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Son 12 ayda altın ithalatı 12 milyar dolar. Mart ve nisan aylarında da bu durum devam etti. Biz önümüzdeki aylarda da önemli bir cari açık problemi göreceğiz.”
“DIŞ KAYNAKLARCA ŞÜPHEYLE KARŞILANAN BİR DURUM”
Cari açığın finansman boyutuna işaret eden Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu kadar cari açık veriyorsun da cari açığı nerden karşılıyorsun?” Burada en önemli etkilerden biri olarak kaynağı belirsiz dövizler görülüyor. Bu 55 milyar doların 24 milyarı kaynağı belirsiz dövizle finanse edilmiş. Yurt dışında tutulan kaynaklar nereden geldiği bilinmeyen dövizlerle finansmanın neredeyse yarısı karşılanmış. Bu tabii cari açık probleminin, dengesinin, kalitesini düşürüyor. Bu, dış kaynaklarca şüpheyle karşılanan bir durum. Önemli olan şey şu; Bu iktidar 12 ay önce ‘Cari açığı halledeceğiz. Hatta cari fazla vereceğiz’ diye yeni bir model denediğini iddia etmişti. O sırada yıllığı 10 milyar doları bulan cari açık, bugün 55 milyar dolara çıkmış durumda. Nereden nereye…”