Merkez Bankası rezervleri 156 milyar 684 milyon dolara geriledi Merkez Bankası rezervleri 156 milyar 684 milyon dolara geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TCMB İdare Merkezi'nde  'Enflasyon Raporu 2024-III' sunumunu gerçekleştirdi. Merkez Bankası Başkanı Karahan, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahmininde değişikliğe gidilmediğini duyurdu. 

Karahan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Dezenflasyon süreci öngördüğümüz şekilde başladı"

Dezenflasyon süreci öngördüğümüz şekilde başladı. Makro göstergeler bu süreçle uyumlu ilerliyor. Sıkı para politikası duruşu sonucunda kredi büyümesinde yavaşlama belirginleşti. Yurt içi talep ikinci çeyrekten bu yana azalmakta. Talepteki dengelenme güçlenerek devam edecek. Cari işlemler açığında düşüş sürüyor.

Temmuz ayında yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar dolar civarına inmesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde sıkı parasal duruşla uyumlu olarak cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini bekliyoruz.

Para politikasında kararlı duruşu sürdürerek dezenflasyonu sağlayacak şekilde hareket edeceğiz. Türkiye'nin dış talep görünümü bir önceki rapor dönemine göre yatay seyretti. Küresel manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüşün devam ettiğini görüyoruz.

Gelişmiş ülkelerin genelinde daha hızlı faiz indirimi fiyatlanıyor. Ilımlı büyüme ve enflasyon görünümü önümüzdeki dönemde parasal sıkılığın azalacağına işaret ediyor. İlk çeyrekte büyümede daha dengeli bir talep görünüm izledi. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iç talepte normalleşmenin devamına işaret ediyor. Kartlı harcamalar yüksek olmakla birlikte son dönemde görece yatay seyretti.

"Enflasyon ve kur beklentilerinde iyileşme yaşanıyor"

Kart harcamaları, beyaz eşya ve otomobil satışları iç talepteki yavaşlamayı teyit ediyor. Kuyumculuk, elektronik ve araç kiralama gibi ihtiyari harcamalar son dönemde azaldı. Arz koşulları talepteki görünümle uyumlu. Enflasyon ve kur beklentilerinde iyileşme yaşanıyor. Yıllık enflasyon tepe nokta olan mayıs sonrası iki ay düşüş sergiledi. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın sürdüğünü görüyoruz.

Mevduat faizleri TL'ye geçişi sağlayacak seviyede kalacak. TL mevduat payı yıl sonu hedefimizi aştı.

Yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi

Yıl sonu enflasyon tahminleri 2024 için yüzde 38, 2025 için yüzde 14 ve 2026 için yüzde 9 olarak koruduk.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Yüzde 40'ın altına gideceğimizi öngörüyoruz"

Aylık 1,4 hedefinin tutması için ilave adım gerekiyor mu? 

Enflasyon hedefi konusunda sunumumda da bahsettim hangi çeyrekte ortalama olarak enflasyonun ne seviyede olması gerektiğini. Önce 2.5 son çeyrekte de 1.5'in altına inmesini bekliyoruz. 

Bu konuda atılacak adımlarda da her zaman, her şeyi yapmaya hazırız. Bunu defalarca söyledik. Aksiyonla da gösterdiğimizi düşünüyorum. Yabancı para kredilerine olan limiti yüzde 2'den 1,5'e indirdik. 

Şunu belki vurgulamak lazım; Tahminlere noktasal olarak yaklaşmak çok sağlıklı olmayabiliyor. Çünkü yüzde 75 civarında bir enflasyondan geliyoruz ve 40'ın altına gideceğimizi öngörüyoruz. Tam olarak bir tahmin hedefi koymak o kadar kolay değil. Yukarı yönler olduğu malum bunu zaten PPK metinlerimizde her seferinde vurguluyoruz. Petrol fiyatları da dönemsel olarak farklılık ar edebiliyor. Bu sene bizim öngördüğümüz petrol fiyatlarının altında seyrediyor. Veri akışıyla bizim öngörülerimizi kıyasladığımızda geçen dönemle bu yana tahminleri değiştirmek için bir neden göremedik.

"Güvenin  artmasıyla beklentilerin daha olumlu seyredeceğini değerlendiriyoruz"

Hem hane halkı, reel sektör ve piyasa katılımcılarındaki makasın bu kadar geniş olmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Bu tabi önemli bir konu. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığımıza uygun olması dezenflasyonu destekler nitelikte olması politika duruşumuz açısından kritik önemde. Biz üç unsurdan bahsediyoruz. Reel değerlenme, talepte dengelenme ve beklentilerin çıpalanması. İlk ikisinden bir süredir dezenflasyona katkı alıyoruz. Bu verilerde çok net görünüyor. Enflasyon beklentileri de olumlu seyrediyor ama sektörler arası farklılık gösteriyor. Piyasa katılımcıları bir süredir bizik tahminimize gittikçe yaklaşıyor. Hane halkı ve sektörel enflasyon beklentileri seviyenin oldukça üzerinde. Enflasyonun uzun bir süre tek hanede seyrettiği döneme baktığımızda dahi, hane halkı beklentileri o seviyelerin oldukça üzerinde. Dolayısıyla burada beklentilerdeki seyre bakmak lazım. Burada çoğu zaman özellikle hane halkı tarafında görünürlüğü yüksek kalemlerin enflasyonu yüksek çıkıyor. Biz enflasyonun düşmesiyle, bu beklentilerde de bir toparlanmanın olacağını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyonun da düşmesiyle, güvenin de artmasıyla birlikte beklentilerin daha olumlu seyredeceğini değerlendiriyoruz."

Muhabir: Şevval Dalgıç