Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, kaymakam adaylarıyla bir araya geldi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, kaymakam adaylarıyla bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tersane İstanbul açılışında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Her zaman şunu söyledik; Bizim için yerli-yabancı yatırım yoktur. Türkiye ekonomisine katma değer veren yatırımcı vardır. Ülkemizde veya yurt dışında elde ettiği kazancı yine Türkiye ekonomisinin büyümesi için kullanan tüm müteşebbislerimizin yanındayız. Bundan sonra da iş dünyamıza destek vermeye devam edeceğiz. Değerli dostlar, turizm tıpkı inşaat gibi bir çok sektörü besleyen, destekleyen zincirleme katma değer üreten, yüksek istihdam oluşturan alanların başında geliyor.

"Türkiye olarak turizm konusunda dünyanın en güçlü potansiyeline sahip ülkelerinden biriyiz"

Türkiye olarak turizm konusunda dünyanın en güçlü potansiyeline sahip ülkelerinden biriyiz. Turizm dendiğinde bir dönem ülkemizde sadece deniz, kum, plaj, güneş anlaşıldı. Ama buna rağmen her biri tabiat harikası sahillerimizle ilgili maalesef gereken çalışmalar yapılmadı. 

İktidarımız döneminde turizmi stratejik bir alan olarak gördük ve devrim niteliğinde adımlar attık. Turizmi 12 aya yayma hedefimiz çerçevesinde sadece sahil turizmini değil, tarih, inanç, kültür, doğa, sağlık, gastronomi gibi kritik alanlarda da vizyoner çalışmalar yürüttük. 

"Turizm için kullanılan 'bacasız sanayi' tanımlaması gerçek manasına ilk defa bizim dönemimizde kavuşmuştur"

Farklı medeniyetlere beşiklik yapmış anadolu topraklarının dört bir yanında saklı olan kültürel mirasımızı tekrar gün yüzüne çıkardık. Şunu büyük bir gururla ifade etmek isterim. Turizm için kullanılan 'bacasız sanayi' tanımlaması gerçek manasına ilk defa bizim dönemimizde kavuşmuştur.

Turizmi Türk ekonomisinin lokomotiflerinden biri haline getiren biz olduk. 22 sene öncesiyle, günümüzün karşılaştırılması ülkemizin turizm alanında yazdığı başarı hikayesi çok net biçimde ortaya koyuyor. 

2002 yılında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı 13 milyon iken, 2023 sonunda bu sayı 56 milyon 700 bin kişiye ulaştı. 2002 yılında 8 buçuk milyar dolardan devraldığımız turizm gelirlerimizi, 2023 yılında 56 milyar dolar sınırına getirdik.

2023 yılında sadece İstanbul'a gelen turist sayısı 17 milyon 370 bin kişidir. Geçen sene yakaladığımız ivmeyi 2024 yılının ilk 6 ayında da sürdürdük. İlk 6 ayda ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 26 milyon 137 bine ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artış kaydetti. 

"Turizm gelirimiz, her yıl istikrarlı bir şekilde artıyor"

Bir diğer önemli gösterge kişi başı harcama tutarıdır. Bunda da yılın ilk yarısında 93 dolar olan rakamı, şimdi 98 dolara çıkardık. Sene sonunda bu meblanın 103 dolara ulaşacağını ön görüyoruz. Kalış süresi, harcama tutarı ve turist sayısına bağlı olarak turizm gelirimiz de her yıl istikrarlı bir şekilde artıyor.

Temmuz sonu itibariyle ülkemize gelen turist sayısı 35 milyona ulaştı. Bölgemizde yaşanan krizlere, çatışmalara, gerilimlere rağmen hamdolsun iyi bir sezon geçiriyoruz. 2024 yıl sonu için 60 milyar dolar turizm geliri, 60 milyon turist sayısı hedefimizi koruyoruz. 

Değerli arkadaşlar, turizm sektörünün son 22 yılda gerçekleştirdiği bu tarihi sıçramada bir çok faktörün katkısı vardır. Ulaştırma yatırımlarımızın, turizmimizin gelişmesine çok büyük katkısı oldu.

Bugün dünyada hızlı ve konforlu ulaşılan ülkelerin başında Türkiye geliyor. 

Zengin bir gastronomi kültürüne sahibiz. Geleneksel yemek kültürümüzü dünyaya tanıtmak adına pek çok çalışma yürüttük. 

Kaynak: Haber Merkezi