Çankaya Belediyesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Kitapları iş birliğiyle düzenlediği “Çankaya, Cumhuriyet Roman ve Öykü Günleri”, 25-26-27 Nisan tarihlerinde Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirildi. Üç gün süren etkinlik, edebiyatseverleri usta yazarlarla buluşturdu.
Etkinlik kapsamında paneller, söyleşiler ve imza günleri düzenlendi. Araştırmacı-yazar Öner Yağcı'nın "Onur Konuğu" olduğu organizasyonda, farklı türlerden edebiyat eserleri üzerine oturumlar yapıldı.
İlk gün, “Milli Mücadeleden Günümüze Roman ve Öykümüzde Toplumcu Çizgi” başlıklı panelde Erendiz Atasü ve Işık Öğütçü konuşmalarını gerçekleştirdi. Ardından Sevgi Özel, Ülkün Tansel ve Kemal Ateş’in katıldığı “Yazın Bize Ne Söyler?” oturumu ile etkinlik devam etti. Günün sonunda ise Eren Aysan, Orhan Tüleylioğlu ve Sadık Aslankara, “Yazınımızda Öner Yağcı’nın Yeri” başlıklı oturumda Yağcı'nın edebiyat anlayışı ve Türkiye’nin tarihsel süreci üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Onur ödülü Öner Yağcı’ya verildi
Etkinliğin sonunda düzenlenen törende, Onur Konuğu Öner Yağcı’ya ödülü Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Torunoğlu ile Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu tarafından takdim edildi. Törende konuşan Kansu, “Başta Onur Konuğumuz Öner Ağabeyimiz olmak üzere hepiniz hoş geldiniz. Çankaya Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz bu Roman ve Öykü Günleri’ni gelenekselleştirmek hem Çankaya Belediyesi hem de gazetemiz Cumhuriyet açısından çok önemli olacaktır. Öner Ağabeyimiz bizim canımız, dergi yazarımız ve Cumhuriyet’in barış güvercini aynı zamanda” ifadelerini kullandı.
Ödülünü aldıktan sonra teşekkür konuşması yapan Öner Yağcı, Cumhuriyet’in kendisine sunduğu imkanlara vurgu yaparak, “Her insan bulunduğu noktada borçlu olduğu Cumhuriyet için kendi birikimi, yeteneği ve koşulları çerçevesinde bir şeyler yapmalı. Ben de elimden geldiğince bir şeyler yapmış bir insan olarak yaşadığım için çok mutluyum” dedi.
İkinci gün yazın ve toplum ilişkisi ele alındı
Etkinliğin ikinci gününde “Toplumsallığın Yazından Uzaklaştırılmasında Siyasetin Etkisi” başlıklı söyleşiye Öner Yağcı, Halil Genç ve Doç. Dr. Gökçe Ulus katıldı. Gün içinde Özcan Karabulut, Erdal Atıcı ve Alper Akçam “Yoksulluk, Yoksunluk Bağlamında Yazın” konulu oturumda edebiyatta toplumsal sorunların yeri üzerine görüşlerini paylaştı. Günün son oturumunda ise “Geleceğin Yazını” başlıklı panelde Yalın Gündüz, Güven Baykan ve Tolga Aydoğan geleceğe yönelik edebi öngörülerde bulundu.
Son gün sanat ve birey ilişkisi tartışıldı
Etkinliğin son gününde Filolog Prof. Dr. Sevgican Yağcı, Gürsel Korat ve İsa Küçük “Yazarlara Yol Açıcı Yazarlar” başlıklı oturumda kendi yazın serüvenlerini anlattı. Final oturumunda ise Psikolog ve Yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen, “Toplum, Yazın, İnsan” panelinde sanatın ve edebiyatın birey ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Etkinlik süresince Cumhuriyet Kitapları Yayınevi tarafından kurulan stantta ziyaretçiler kitaplarla buluştu. Oturumların ardından düzenlenen imza saatlerinde yazarlar, edebiyatseverlerle sohbet ederek eserlerini imzaladı.