Yangın Yönetim Merkezi'nden açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yangından etkilenen alanın yaklaşık 575 hektar olduğunu tahmin ediyoruz. Tabii ki nihai olarak incelemeler bittiğinde kesin rakamları söyleyeceğiz. Bunun yaklaşık 340 hektarlık alanı orman, geri kalanı orman dışı bölüm" dedi.

Yangın bölgesine yakın evler boşaltıldı

Eceabat ilçesine bağlı Kumköy yakınlarında, dün saat 16.00 sıralarında, tarım arazisinde yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle yayılarak ormana sıçradı. Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı saat 17.00 itibarıyla tek yönlü olarak trafiğe kapatılırken, 57'nci Alay Conkbayırı Şehitliği ve Büyük Anafartalar köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanına girişler de ikinci bir duyuruya kadar durduruldu. Evlerini boşaltmak zorunda kalanlar Eceabat Gençlik Konuk Evine götürülerek misafir edildi.

Sıkı Tutun filminin konusu nedir? Sıkı Tutun filminin oyuncuları kimler? Sıkı Tutun filminin konusu nedir? Sıkı Tutun filminin oyuncuları kimler?

9 uçak ve 6 helikopter yangın söndürmede

Dün yangına 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve iş makinesinin yanında toplamda 540 personel müdahale etti. Havanın kararmasıyla birlikte hava araçları çalışmalarını sonlandırdı. 1 gece görüşlü helikopter yangına gece boyunca müdahalede bulundu. Günün aydınlanmasıyla birlikte yangına havadan müdahale yeniden başladı.

'Hali hazırda yangının ilerlemesi durduruldu'

Saat 05.45 itibarıyla 10 uçak ve 7 helikopterle müdahalelerin tekrar başladığını söyleyen Bakan Yumaklı, “Sorunlu tek bir alan kaldı. Şu anda arkadaşlarımız oraya yoğunlaşmış vaziyetteler. Halihazırda yangının ilerlemesi durduruldu. Enerjisi büyük ölçüde azaltıldı. Ancak rüzgar çok yoğun olduğu için şu anda tamamen kontrol altında diyemiyoruz. Karadan ve havadan arkadaşlarımızın hem kısmi müdahaleleri hem kontrolleri devam ediyor. İlerleyen saatlerde kontrol altına alındığı haberini vereceğimizi umuyorum. Ben bu vesileyle bütün gece boyunca hiç uyumadan alevlerle mücadele eden bu alandaki bütün kurumlara ait çalışan arkadaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Kurumlarımızın bu yönüyle entegrasyonu ve birbirleriyle dayanışması da son derece mutluluk vericiydi" dedi.

'Çiftçilere 11.00'e kadar hasat yapabilecekleri bildirildi'

Çanakkale'de 5 gün boyunca fırtınanın etkili olacağını söyleyen Bakan Yumaklı, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 derece üzerinde olacağı tahmini sebebiyle hasat için bu bölümde yani Çanakkale'de hasat yapacak olan çiftçilerimizin saat 11.00'e kadar işlemlerini yapmaları ondan sonrasını izin verilmeyeceği konusunda kendilerine bildirim yapıldı. Bugün de tekraren iletilecek. Buradaki amaç özellikle rüzgarın çok şiddetli olduğu saatlerde herhangi bir makine kullanımından kaynaklanabilecek bir kıvılcımın bile çok ciddi bir yangına sebebiyet verebilecek olması. Saat 11.00'e kadar hasat işlemlerinin tamamlanmasına karar verdik. Tabii bu önümüzdeki 5 gün boyunca arkadaşlarımız, valiliğimiz bu konuda değerlendirmelerini yapacaklar. Belki daha önce ya da birkaç gün uzatılması şeklinde de olabilir. Buna da devam edecekler" diye konuştu.

Editör: Muhammed Vefa