Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında iki kez ‘hak ihlali’ kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan hüküm Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na geldi ve okundu. Bununla birlikte TİP'in milletvekili sayısı da 3'e düştü.

Protestolar nedeniyle oturum kapatıldı

Kararın okunmasının ardından TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri pankartlarla başkanlık kürsüsünü işgal etti; Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlatıldı. Bunun üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, protestolar nedeniyle çalışmalara devam edilemeyeceği gerekçesiyle birleşimi kapattı. Karar birçok kesimde tepkiyle karşılanırken konuyla ilgili Avukat Kerem Altıparmak ile konuştuk.

Can Atalay: Ülkem adına endişe duyuyorum

Tutuklu bulunduğu cezaevinden yazılı bir mesaj ileten Atalay, “Bu da oldu, bunu da yaptılar. Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini ‘düşürdüler’” dedi. ‘Hukuk tanımazlık’ ve ‘kuralsızlaşma’ olarak tanımladığı durumun bu boyutlara gelmesine şaşırdığını ifade eden Atalay, “TBMM’nin bu suça ortak edilebilmesine onun adına üzülüyorum. Kimin hangi hakkı, hangi yetkiyi nasıl kullanacağının öngörülemediği; kuralsızlığın egemen olduğu bu halin memlekete vereceği zararlardan ülkem adına endişe duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“Atalay AYM ve AİHM’ye gidebilir”

Av. Altıparmak, Atalay hakkında milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik karara karşı AYM ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gidilebileceğini söyledi. Av. Altıparmak, “Anaysa Mahkemesi de bu konuda 15 gün içerisine karar vermesi gerekiyor. Muhtemelen bunu yapacaklar. Aynı zamanda Can Atalay kendisi de bu karar karşı bireysel başvuru yapamaz ama AİHM’ye bireysel başvuru yapma yolunu deneyebilir.  Muhtemelen bu iki yolu tercih edilecektir” dedi.

Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma

“Türkiye tarihinde bir ilk oluyor”

Burada söylenebilecek çok bir şeyin kalmadığına dikkat çeken Av. Altıparmak sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu kararı özel kılan şey bugün kadar yargı kararı sonrası milletvekili düşme örneklerinin hiç birinde Anayasa Mahkemesi ihlal kararı yoktu. Türkiye tarihinde bir ilk oluyor. Yani Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen bir milletvekilinin milletvekilliği ilk defa düşüyor. O yüzden Anayasa Mahkemesinin bu konuda bugüne kadar verdiği bütün kararlardan farklı bir durum ile karşı karşıyayız. Umarım ki Anaysa Mahkemesi bu hususu dikkate alır” diye konuştu.

Kaynak: Sümeyye Aksu