Kocaeli’de Derince Limanında TMO'ya ait silolarda patlama meydana geldi. Patlamanın buğday tozu sıkışması nedeni ile yaşandığı belirtiliyor. Peki Buğday tozu sıkışması nedir? Buğday tozu patlaması nedir? Haberimizin devamında.

Buğday tozu sıkışması nedir? Buğday tozu patlaması nedir? Buğday tozu sıkışması patlaması neden olur?

Toz patlaması, havadaki toz partiküllerinin yoğunluğu belirli bir sınırı aştıktan sonra, bir kıvılcım ya da aktivatörün tetiklemesiyle toz partikülleri hızlı bir şekilde patlar ve yoğunlaşır. Yanıcı toz partiküllerinin bulunduğu ortamlarda çok tehlikelidir.

Justin TV | Trabzonspor - Kayserispor maçı canlı izle Justin TV | Trabzonspor - Kayserispor maçı canlı izle

Buğday tozu neden patlar?

CNN TÜRK’e konuşan Endüstriyel itfaiyeci Anıl Yamaner açıklamasında “patlamanın olması için 3 ana etkenden biri ısıdır. Isının olması gerekir ama ısı doğrudan ateşleyici değildir. Isı genellikle başka bir ateşleme kaynağı aranır, oradaki bir elektrik kaçağı olabilir. Bu tür maddeler toz halinde maddeler çok sıkışık halde bir aradayken havada belli bir oranda karışması gerekir. Yani doğru bir hava ve malzeme yakıt karışımı olduğu zaman patlama gerçekleşir. Tabi bunlar ancak olay yeri inceleme yapıldığında netleşir” ifadelerini kullandı. Yamaner açıklamasının devamında “bu tür patlamalar çevresinde yakacağı ikinci yakıtlar yoksa patladığı yerde son bulurlar” dedi. Yamaner patlamanın olası nedenine ilişkin ise “Buğday eğer borular içerisinden transfer ediliyorsa hava akımı kullanılır. O sırada uygun bir konsantrasyonu bir şekilde  yakalamış olması gerekir. Normalde olmaması gereken bir şey tabi ki bir arıza sebebiyle olmuştur muhtemelen ve bir ateşleme kaynağıyla oluşmasından kaynaklanmıştır.” İfadelerini kullandı.

Editör: Selim Ercan