Özel Haber: Deniz Dalgıç
Tütün üreticilerini zor bir yıl bekliyor. Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, geçen yıl tütün üreticisinin alım fiyatları karşısında ezildiğini belirterek, “Bu yıl tütün alım sözleşmelerinde 95 ila 115 lira fiyat aralığı belirlendi. Bizim hesaplamalarımıza göre; 2023 yılı için tütünün kilogram alım fiyatı yüzde 20 çiftçi karı eklenerek Ege Bölgesi için 164 lira, Karadeniz Bölgesi için 135 lira, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için ise 122 lira olmalı” dedi. Türkiye’nin tütün işleme konusunda yetersiz kaldığına dikkat çeken Kahveci, “Ne sigara fabrikamız var ne de yaprak tütünle ilgili çalışmalarımız var. Şu an Türkiye’de müdahale edilemeyecek tek ürün var o da tütün. Tütünde hiçbir regülasyon bulunmuyor. Ne fabrikamız var ne de başka bir şey. Hepsini satmışız veya özelleşmiş” diye konuştu.
“Sigara fabrikamız ve yaprak tütünle ilgili çalışmalarımız yok”
Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, ELİPS HABER’e tütün piyasasına ve alım fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tütünün 8-9 ay boyunca büyük emek isteyen bir ürün olduğunu anlatan Kahveci, “Tütün kırsal alanın bitkisidir. Orada hiçbir şey yetişmese bile tütün yetişir. Tütün fakir insanların üretimidir. Başka bir şey yapılmayan yerlerin üretimidir” ifadelerini kullandı. Tütünü işleme noktasında Türkiye’nin yetersiz olduğuna dikkat çeken Kahveci, “Ne sigara fabrikamız var ne de yaprak tütünle ilgili çalışmalarımız var. Şu an Türkiye’de müdahale edilemeyecek tek ürün var o da tütün. Zeytinde yine kendi sanayicimiz var. Tariş var, diğer kooperatifler var. En azından küçük dönemler halinde piyasa dengesine ufak tefek katkılar sağlıyorlar ama tütünde hiçbir regülasyon bulunmuyor. Ne fabrikamız var ne de başka bir şey. Hepsini satmışız veya özelleşmiş” dedi.
“Tütünün sözleşmeli yapılıyor olması berbat bir durum”
Şu an tütünün satış dönemine girildiğini söyleyen Kahveci, “Tütünün artık sözleşmeli yapılıyor olması en berbat yanı. Bu yıl tütünde alım sözleşmeleri çok aşağıda kaldı. Tütünde nisan ayında yapılan sözleşmeler 95 ila 115 lira civarında seyrediyor. Biz 2023 yılı için tütünün kilogram alım fiyatının yüzde 20 çiftçi karı eklenerek Ege Bölgesi için 164 lira, Karadeniz Bölgesi için 135 lira, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için ise 122 lira olması gerektiğini hesapladık” diye konuştu.
“İthalatta, ihracatta ve üretici sayısında felaket durumundayız”
Tütün işçisinin geçen yıl çok ezildiğini anlatan Kahveci, sözlerini şöyle tamamladı:
“Geçen yıl çok ezilen çiftçinin bu yıl aynı durumu yaşamaması için bir çalışma yaptık. Geçen sene alım fiyatı 35 ila 55 lira bandındaydı. Geçen sene alım fiyatını 94 lira olarak hesaplamıştık ama geçen sene en yüksek fiyat 55 liraydı. Bizim o hesabımız üzerine tütüncüler eylem yaptılar. Fiyatlar 70-80 liraya geldi. Tütünde artık uluslararası 4-5 firma hem alım, pazarlama ve işleme tarafını üstleniyor. Tütünde felaket bir rakamdayız. İthalatta, ihracatta ve üretici sayısında felaket durumundayız. Bu sene fiyatlara düzenleme getirip tütün üreticisinin yanında olmamız lazım.”