Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ‘BRICS'e katılmak istiyoruz’ dedi. Bu açıklamadan sonra BRICS nedir ve hangi ülkelerde var merak edildi.

BRICS nedir?

Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını isteyen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006'da, "BRIC" grubunu kurdu. Grup adını, bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor. 2011'de Güney Afrika'nın da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu.

Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak'ta BRICS'e katıldı.

Grubun genişletilmiş hali için herhangi bir isim açıklanmadı ama grubun adının "BRICS +" olacağı düşünülüyor.

Arjantin de gruba davet edilmişti. Ülkenin yeni cumhurbaşkanı Javier Milei BRICS'e katılmayacaklarını söyledi.

BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantılarında kararlar alıyor. Grup üyesi ülkeler sırayla, bir yıllığına grubun dönem başkanı oluyor.

BRICS'e hangi ülkeler katılıyor?

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Johannesburg'da düzenlenen son BRICS zirvesine grubun üye sayısının artırılması tartışması damgasını vurdu.

22 Kasım 2024 Cuma günü televizyonda neler var? TV yayın akışında neler var? 22 Kasım 2024 Cuma günü televizyonda neler var? TV yayın akışında neler var?

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Arjantin, Mısır, İran, Etiyopya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni gruba katılmaya davet edildiğini söyledi.

Daha pek çok ülke üye olmak istiyor.

Güney Afrika'nın BRICS ve Asya Büyükelçisi Anil Sooklal zirve öncesinde yaptığı açıklamada 22 ülkenin gruba katılmak için resmen başvuruda bulunduğunu ve benzer sayıda ülkenin de katılma isteğini ifade ettiğini söyledi.

Dublin'deki Trinity College'den Profesör Padraig Carmody, "Güç dengesinin Batı'dan uzaklaştığı ve gelişmekte olan ülkelerin daha çok BRICS ülkeleri gibi yükselen güçlere yüzünü çevirdiği yönünde bir algı var" diyor.

Çin'in çok sayıda yeni ülke kabul etmek istediği ancak Güney Afrika, Hindistan ve Brezilya'nın daha az sayıda ülkenin katılmasını tercih ettiği ve Batı karşıtı dış politikalara sahip ülkelerin sayısını sınırlamak istediği düşünülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi