Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa kıyasla 60,25 puan yükselişle ve yüzde 0,72 değerlenerek 8.385,55 puana yükseldi.
Bankacılık endeksi yüzde 0,93 ve holding endeksi yüzde 0,61 arttı. Sektör endeksleri içinde en fazla kazanç sağlayan yüzde 1,39 ile maden, tek kaybettiren ise yüzde 0,04 ile turizm olarak kaydedildi.
Cuma günü dalgalı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,15 değer kaybına uğrayarak günü 8.325,30 puandan tamamlamasına karşın tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını yaptı. Endeks, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 8.398,44 puana yükseltti.
Analistler, küresel pay piyasalarında, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına yönelik beklentilerin yükselmesiyle haftaya temkinli bir seyirle başlandığını dile getirerek, bu hafta, başta ABD'de enflasyon verileri olmak üzere yoğun makroekonomik veri gündeminin dışında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararının yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylül toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını kaydeden analistler, Banka'nın kasım toplantısında ise 25 baz puan faiz artırma ihtimalinin yüzde 44'e çıkarak belirsizliğin arttığına vurgu yaptı.
Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a yükseltti.
Kuruluştan yapılan açıklamada, görünümün "durağan"a revize edilmesinin, kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimine dönüşü yansıttığı belirtildi.
Analistler, BIST 100 endeksinde 8.400 ve 8.500 seviyesinin direnç, 8.300 ve 8.200 puanın destek konumunda olduğunu açıkladı.