Meme coinler; mikroskobik fiyatları, geleneksel temellerin olmamasına rağmen hızlı bir şekilde onları büyük getiri elde etme fırsatı olarak gören kripto yatırımcıları ve destekçileri arasında uzun zamandır bir fenomen.

Zannediyoruz ki, logosunda köpek figürü olan kripto paralardan haberi olmayan insan sayısı oldukça azdır. Bu memecoinler o kadar ilgi gördü ki, Dogecoin ve Shiba Inu’nun oluşturduğu rüzgar birçok bu temadaki kripto paranın ortaya çıkmasını beraberinde getirdi. Bunlardan biri de Bonk coin.

Bonk Nedir?

Bonk coin, bir meme tokendir. Köpek temalı tokenlerin arasında yer alır. Hatta bu kapsamda Solana ekosisteminde yer alan ilk köpek temalı token olarak da anılır. Bu özelliğiyle de benzersiz olarak kabul edilebilir.

İsminin fazlasıyla duymaya aşina olunan meme coinlerin çoğu daha önceki blok zinciri teknolojilerine dayanıyordu. Örneğin Dogecoin genel olarak Bitcoin’e dayanırken, Shiba Inu ve Pepe gibi varlıkların arkasında Ethereum vardı. Bonk’un Solana ağını tercih etmesi, gas ücretlerini düşürürken hızlı çalışmayı da beraberinde getirdi.

Bonk, DeFi üzerinde BONK sahiplerinin varlıklarını büyütmesine yardımcı olur. Aynı zamanda blok zinciri oyunlarında da oyun içi para birimi olarak benimsenmiştir. Çeşitli platformlarda NFT’ler için ödeme seçeneği olarak kabul edilir. Bonk sahipleri platform üzerinde stake işlemleri de gerçekleştirebilir. Hatta platformdaki BonkSwap sayesinde kullanıcılara takas imkanı da sunulur.

Bonk coin projesinin kendi ifadesine göre, Web3’te 1 numaralı topluluk parası olmayı hedeflerler. Bunu ise entegrasyon listelerini genişleterek başaracaklarını belirtirler. Kendi web sitesi üzerinde Bonk Art Master adı altında Bonk’a gönül vermiş sanatçıların Bonk’un logosunda yer alan ikonik Shiba Uni adlı köpek cinsini konu alan çizimlerini yayınlar. Hatta bu çizimler NFT olarak da satılır.

Bonk meme token, piyasaya sürülürken kripto para biriminin toplam arzının %50’sini airdrop olarak Solana topluluğuna bir şekilde katkı sağlayanlara dağıtıldığını da belirtmek gerekir. Bu airdrop, herhangi bir ön duyuru veya pazarlama olmaksızın, rastgele ve isimsiz olarak yapıldı. Onun bu hamlesinin adının duyulmasına katkı sağladığı göz ardı edilemez.

Sahibi kim?

Bonk coin sahibi bilinmemektedir, yani anonimdir. Bonk, 2022’nin aralık ayında Solana blok zinciri üzerinde piyasaya sürüldü.

100 trilyon olan toplam Bonk arzının %50’si NFT koleksiyoncuları, geliştiricileri ve sanatçıları gibi Solana ağının gelişmesine ve büyümesine bir şekilde katkıda bulunan Solana kullanıcılarına airdrop yoluyla dağıtıldı. 25 Aralık 2022’de piyasaya sürülmesi, Solana topluluğuna bir noel hediyesi olarak sunulduğunu destekler niteliktedir.

BONK’un gelecekteki gelişimi ve yönetimine ilişkin kararlardan Bonk DAO sorumludur. BONK tokene sahip olan herkes ise BONK meme token üzerinde alınacak kararlar karşısında oy kullanabilir, kendi fikirlerini dile getirebilir.

Bonk Coin Neden Yükseliyor?

Bonk’un fiyatının yükselme sebeplerine bakıldığında bunun birkaç temele dayandığı görülür. Bunlardan bir tanesi, bu kripto paranın dünya çapında kabul görmüş kripto para borsalarında listelenmesi olarak ifade edilebilir. Ayrıca BONK’un popüler kripto para borsalarında kaldıraçlı işlemlerde kullanılabilmesi de, onun fiyatının yükselmesine neden olan gelişmelerden bir tanesi olarak kabul edilebilir.

Bonk coin ile tek taraflı stake edilmesinin duyurulması da, bu varlığın yükseliş göstermesindeki nedenlerden kabul edilir. Bu özellik sayesinde BONK sahipleri ikinci bir varlık yatırmadan BONK üzerinden getiri elde edebilir.

Bonk tarafında büyük bir airdrop gerçekleştirildiğinin altını çizmiştik. Bu airdrop işleminin gerçekleştiği vakitlerde Solana’nın kripto para özellikleriyle donatılmış olan telefonu Solana Saga’yı alan kişiler, Bonk’tan airdrop talebinde bulunabiliyorlardı. Üstelik bu rakam 30 milyon BONK’a kadar ulaşabiliyordu. Bu girişim de Bonk’un değerini artıran faaliyetlerden bir tanesiydi.

Tüm bunlar, “Bonk coin neden yükseliyor?” sorusunu cevaplamakta destekleyici olarak kabul edilebilir.

Bonk Coin Geleceği Olan Bir Varlık mı?

Bonk coin geleceği hakkında bir çıkarım yapmak pek mümkün değildir ama yine de bazı BONK yorumları yapılabilir. Bu yazının yazıldığı esnada Bonk coinmarketcap verilerine bakıldığında market hacmine göre BONK’un meme coinler arasında üçüncü sırada olduğu görülür. İlk çıkış fiyatı göz önünde bulundurulduğunda da bonk usdt ve diğer pariteler karşısında da yukarı yönlü ciddi bir ivmelenme yakalamıştır. Güncel Bonk coin grafik tablosuna göz atmak isteyenler ürünler sayfamızdan faydalanabilirler.

Aynı zamanda BONK ile yapılan işlemlerin belli bir yüzdesi kalıcı olarak dolaşımdan kaldırılır. Bu da zaman içinde BONK arzının azalacağı anlamına gelir. BONK’un elde tutulmasını teşvik etmek ve satışını caydırmak için böyle bir strateji hazırlanmıştır.

Ayrıca Bonk’un, Bonk tokenleri ve diğer kripto para birimlerinin ticareti için merkezi olmayan bir değişim platformu olan BonkSwap ve güvenli depolama için BonkVault gibi bileşenleri içeren kendi ekosistemi içerisinde faaliyet gösterdiği de unutmamalıdır.

Bir milyar token arzının %65’inden fazlası yakılmış durumda olan BONK, ekosisteminde ilgi yaratabildiğini ve faaliyeti sürdürebildiğini gösterdi. Bu projenin yeni işlevler kazanması, değerinin daha da yukarılara taşınmasına yardımcı olabilir.

Tabii yer yatırımda olduğu gibi BONK’a yatırım yapmak isteyenler için de risk vardır. BONK gibi meme varlıklarına yatırım yapmak, diğer kripto para birimlerine kıyasla daha da öngörülemez olabilir.

Toparlamak gerekirse Bonk, kripto para piyasasında yatırım için ilginç bir fırsat sunarken aynı zamanda riskler de taşıyor. Her yatırımda olduğu gibi, kapsamlı araştırma ve dikkatli değerlendirme, Bonk’a adım atmak isteyen herkes için yol gösterici olacaktır.

Kaynak: Icrypex