Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten, Hamas'ın İsrail'e yönelik 7 Ekim terör saldırısıyla ilgili yeni bir rapor açıkladı. Pazartesi günü sistematik raporda, Hamas'ın saldırı sırasında kadınların tecavüz ettiği ve insanlığın dışı muamelede bulunduğuna ilişkin "makul sebeplerin olduğu" belirtildi.

Şiddete karşı açık ve ikna edici bilgiler

Beraberindeki 9 teknik ekip üyesiyle 29 Ocak-14 Şubat arasında İsrail ve Batı Şeria'ya ziyaret gerçekleştiren BM Özel Temsilcileri, bu tür bir kesintinin "hâlâ devam ettiği için makul sebepler olduğunu" ifade etti. Patten, Hamas'ın Kasım ayında varılan ateşkes sisteminin serbest bırakılması rehinelerin ilk ifadelerine dayanarak ekibinin bazı kadın ve çocuklar rehin tutuldukları süre boyunca "tecavüz ve cinselleştirilmiş lazer" dahil olmak üzere şiddete karşı açık ve ikna edici bilgilere ulaştıklarını söyledi.

5 binden fazla fotoğraf ve 50 saatlik video kayıtlarıyla incelendi

Patten, ekibin cinsel şiddet şiddetleriyle görüşemediğini ancak İsrail yönetimiyle 33 toplantı gerçekleştirdiğini, bunun yanı sıra 7 Ekim saldırılarından kurtulanların, tanıkların, serbest bırakılan rehinelerin ve sağlık çalışanlarının da aralarında bulunduğu 34 kişiyle buluştuklarını ifade etti. Patten, ekibin 5 binden fazla fotoğraf ve 50 saatlik video kayıtlarını incelediğini de sözlerine ekledi.

Husiler: ABD ve İngiltere Yemen'de bazı kentlere hava saldırısı düzenledi Husiler: ABD ve İngiltere Yemen'de bazı kentlere hava saldırısı düzenledi

Nova Müzik Festivali'nin düzenlendiği bölgede

Gazze yaklaşık 7 Ekim saldırıları ile bağlantılı olarak "en az üç ayrı bölgesel saldırı ve toplu tecavüz dahil cinsel şiddet vakalarının yayılan yönde işaretler" olduğunu belirten Patten, Nova Müzik Festivali'nin düzenlendiği bölgede, "Tecavüze ve/veya toplu tecavüze maruz kalan ve sonra öldürülen ya da tecavüz edilirken öldürülen zararların söz konusu olduğu, fazla sayıda vakanın mevcut olduğu için makul gerekçelerin bulunduğunu söyledi. Desen, en az iki kadın cesedine cinsel şiddet uyguladığına tanık olan kişilerin de bulunduğunu kaydetti.

Hiçbir zaman tam olarak bilinemeyecek

BM yetkilisi, 7 Ekim saldırılarında ve ardından gelen cinsel şiddet olaylarının ne derecede yaygınlaştığının tam anlamıyla ortaya çıkmasının ise aylar ya da yıllar alabileceğini, belki de hiçbir zaman tam olarak bilinemeyeceğini söyledi. Hamas, militanlara yönelik cinsel şiddet iddialarını reddetmişti.

İsrail'e erişim izni programı

Patten, ekibin bölgesel ziyareti cinsel şiddet iddialarını araştırmak değil, Genel Sekreter Antonio Guterres'in çatışma bölgelerindeki cinsel şiddete yönelik yıllık raporu ve BM Güvenlik Kurulu için bilgi toplamak ve bu bilgileri teyit etmek amaçlı olduğunu hatırlattı. Özel Temsilci, İsrail'e BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Bağımsız Araştırma Komisyonu'na, tam teşekküllü soruşturmaların yürütülmesine yönelik iddialara ilişkin söz konusu iddialarda bulunuldu.

Kaynak: AP,AFP/SÖ,JD