Kartlı ödemeler ağustos ayında 1,4 trilyon lira oldu Kartlı ödemeler ağustos ayında 1,4 trilyon lira oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaşma döngüsü ve makro ihtiyati çerçevede alınan tedbirler kredi musluklarının kısılmasına neden olurken, bireysel kredilerde risk profilinin iyileştiği görüldü.

Kredi Kayıt Bürosu verilerine göre, kredi başvurusunda bulunan müşterilerin bireysel kredi notları incelendiğinde, bireysel kredi kartı, ihtiyaç ve taşıt kredisi müşterilerinin kredi notlarının yükselme eğiliminde olduğu ve geçmiş dönem ortalamasının üzerine çıktığı öğrenildi.

İhtiyaç ve taşıt kredisi koşulları uygulanan makro ihtiyati politikalar bünyesinde vade, faiz ve miktar açısından sıkılaşmıştı. Bu durumun bir yansıması olarak ödeme gücü görece daha iyi olan bireylerin kredi başvurusunda bulunduğu düşünülüyor.

Bununla birlikte 2023 yılının ilk yarısında bireysel kredi kartlarında aylık nakdi faiz oranının enflasyonun altında olması, finansal okuryazarlığı güçlü ve kredi risk durumu iyi olan müşterilerin kart kullanımını artırmasına ve bu segmentte risk profilinin iyileşmesine yol açtı.

Konut kredilerinde risklilik profilinin iyileşmesinde, yükselen kredi maliyetlerinden dolayı likiditesi ve geri ödeme gücü daha yüksek olan müşterilerin kredi başvurusunda bulunmasının etkili olduğu değerlendiriliyor.

Editör: Deniz Dalgıç