Nature Astronomy dergisinde yayınlanan ve Northwestern Üniversitesi liderliğinde yapılan yeni bir çalışmada, devasa kozmik cisimlerin içindeki ısı ve enerji akışını ayrıntılı bir şekilde modelleyen ilk üç boyutlu bilgisayar simülasyonları geliştirdi. Bu simülasyonlar sayesinde, bu devasa gök cisimlerinin içinde neler olup bittiği ve bunun sonucunda bir yıldızın nasıl parladığı veya titrediği daha iyi anlaşılabilecek.
Donanımhaber'in yayınladığı bilgiye göre yıldızların içinde, sıcaklığı çok yüksek bir madde bulunduğu, bu durum kaynayan suyun veya okyanus dalgalarının hareketlerine benzetildiği söyleniyor. Bu hareketlerin nasıl oluştuğunu anlatmak için, bir örnek vermek gerekirse, yıldızın içini ocakta kaynamakta olan bir tencere suya benzetebiliriz. Tıpkı suyun kabın içinde fokurdayarak yükselmesi gibi, yüksek sıcaklıkla dolu yıldız çekirdeğindeki plazma da yüzeye doğru çıkar.
Bu karmaşık sürecin modellenmesi gökbilimcilerin yıldızların nasıl evrimleştiğini ve yaşam döngülerinin sonunda nasıl çöktüğünü daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir ve böylece galaksilerin nasıl oluştuğuna ve hatta belki de evrenimizin ilk etapta nasıl var olduğuna dair gizemin perdesini aralayabilir.