Fransa yargısı ağustosta Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’u organize suç örgütü soruşturmasında gözaltına almıştı. Durov 5 milyon avro (185 milyon 964 bin lira) kefalet ve Fransa’dan ayrılmaması koşuluyla serbest bırakılmıştı. Durov en son yasal talep gelmesi durumunda ‘hizmet şartlarını ihlal edenlerin’ IP adresi ve telefon numaralarını yetkililerle paylaşabileceklerini duyurmuştu.

BBC Türkçe‘nin haberine göre Telegram’la ilgili bir başka soruşturma da Belçika’da başlatıldı. Belçika federal savcılığının gerekçesi platformun ‘suç ortamındaki rolü ve adli dosyalar konusunda işbirliği yapmaması’.

Federal savcılık Telegram’ın 2020’den bu yana yakından izlendiğini, platformla ilgili iddiaları ele almak amacıyla Fransa yargısıyla birlikte bir ‘ortak soruşturma ekibi’ kurulduğunu duyurdu. Özel ekip Belçika ve Fransa’daki araştırmalarda Telegram hakkında elde edilen bilgi ve belgeleri anında birbirleriyle paylaşıyor. Belçika yargısına Telegram dünya çapındaki suçlular arasında hiçbir kısıtlama olmadan rahatça kullanılıyor. Federal savcılık sözcüsü Eric Vandersypt örnek vererek silah kaçakçılığına ilişkin hemen hemen her soruşturmada zanlıların Telegram üzerinden iletişim sağladığını söyledi.

Üç ülkenin veri hırsızlığı operasyonunda da gündem

Telegram son olarak hafta başında Belçika, Hollanda ve ABD’de ortaklaşa yapı internet üzerinden veri hırsızlığı operasyonunda gündeme geldi. İnternet kullanıcılarının şifre ve banka bilgileri gibi kişisel verilerini ele geçiren uluslararası siber suç ağının, elde ettikleri verileri Telegram üzerinden satışa sundukları belirlendi.

Suçluların, müşterilerine Telegram üzerinden ‘kötü amaçlı yazılım’ desteği sağladığı da ortaya çıkarıldı. Belçika savcılığı tarafından yürütülen operasyonda iki kişi gözaltına alındı.

iPhone kullanıcıları cihazlarından garip sesler geldiğini belirtiyor iPhone kullanıcıları cihazlarından garip sesler geldiğini belirtiyor

Şüphelilerin kullandığı dört Telegram kanalı kapatıldı.

Kaynak: Haber Merkezi