Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, kendisine ömür boyu cezai kovuşturmadan muafiyet sağlayan yeni bir yasaya imza attı. Yasa, yurt dışında yaşayan muhalefet liderlerinin gelecekteki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasını da engelliyor.

Yeni yasa metnine göre Lukaşenko, iktidarı bırakması halinde ise başkanlık yetkilerini kullanırken işlediği eylemlerden sorumlu tutulamayacak. Yasa, Belarus'u yaklaşık 30 yıldır yöneten 69 yaşındaki Lukaşenko'nun aile üyeleri ve eski başkanlar için de geçerli olacak.

Yasaya göre, devlet başkanına ve aile üyelerine ömür boyu devlet koruması, tıbbi bakım, hayat ve sağlık sigortası da sağlanacak. Devlet başkanı görevden ayrıldıktan sonra ise, parlamentonun üst meclisinin ömür boyu daimi üyesi olacak.

"Lukaşenko, uluslararası hukuka göre cezalandırılacak"

2020 yılında komşu Litvanya'ya kaçan muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, yeni yasanın Lukaşenko'nun 'kaçınılmaz gelecek korkusunun bir ürünü' olduğunu söyledi. Lukaşenko'nun iktidardan ayrıldığında başına ne geleceği konusunda endişelenmesi gerektiğini belirten Tikhanovskaya, "Binlerce Belaruslunun kaderini mahveden Lukaşenko, uluslararası hukuka göre cezalandırılacak ve hiçbir dokunulmazlık onu buna karşı koruyamayacak, bu sadece an meselesi" diye konuştu.

"Diktatörün adalet önüne çıkarılmasını sağlayacağız"

Aralarında Nobel Barış Ödülü sahibi Ales Bialiatski'nin de bulunduğu en az 1500 siyasi mahkumun cezaevlerinde tutulduğunu hatırlatan Tikhanovskaya, "Diktatörün adalet önüne çıkarılmasını sağlayacağız" dedi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında 5 gazeteci daha öldü İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında 5 gazeteci daha öldü

Kaynak: Haber merkezi