Röportaj: Dursun ERKILIÇ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, elipshaber.com için verdiği röportajda, başkentin zengin kültürel geçmişi ve sürdürülen projeler hakkında samimi açıklamalarda bulundu. Ödemiş’in yerel yönetimdeki deneyimlerinin yanı sıra, tarihi ve doğal miras üzerine yaptığı çalışmalar, Ankara’nın geçmişine sahip çıkan bir vizyon sunuyor.

Bekir Ödemiş, Ankara’nın tarihi, doğal ve kültürel değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma misyonuyla önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Hem yerel yönetim tecrübesi hem de Ankara’ya olan tutkusu ile kent için hayata geçirdiği bu projeler, başkentin geleceğine bir kültürel miras bıraktığına işaret ediyor. Bekir Ödemiş’e sorularımız ve cevapları şöyle.

- Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı görevinde bulundunuz ve ardından Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü olarak Ankara’ya hizmeti sürdürüyorsunuz. Neler yaptınız, neler yapıyorsunuz Başkent için?

- Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na dayanarak 2014’te kuruldu. Bizim görevimiz, Ankara’daki somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasıdır. Özellikle Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde yoğunlaşıyor çalışmalarımız. Koruma amaçlı imar planları, rölöve ve restorasyon projelerinin denetimi, tarihi dokunun korunması gibi sorumluluklarımız bulunuyor.

Biliyorsunuz Ankara’da her dönemden izler var. Mesela Gordion ve Arslanhane Camisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle birlikte yeni alan yönetim planları geliştirdik. Ankara Roma Tiyatrosu’nun restorasyonu, Ankara Arkeopark Projesi, Beştepe Tümülüsü kazı çalışmaları gibi pek çok projeyi hayata geçirdik. Ayrıca, Ankara Kalesi’nin surlarından Osmanlı dönemi konutlarına kadar geniş bir alanda koruma çalışmaları yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz.

- Cumhuriyetimizin ilan edilişinin ve Ankara’nın Başkent oluşunun 100. Yılı ile ilgili projeler var mı?

- Cumhuriyetimizin ve Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılı onuruna birçok önemli proje geliştirildi. 2 bin yıllık Ankara Roma Tiyatrosu’nun restorasyon ve aydınlatma çalışmaları tamamlandı. Yine Ulus bölgesinde, iki bin yıllık Roma Yolu’nun restorasyonu var. Ankara Kalesi’nde ise sokak sağlıklaştırma çalışmalarının üç etap tamamlandı. Bu çalışmalar, bölgenin geleneksel dokusunu koruyarak yürütüldü.

- Kültür elçileri programınız oldukça dikkat çekiciydi. Bu program hakkında bilgi verebilir misiniz?

- Elbette. Ankara Miras Kültür Elçileri Eğitim Programı, Tohumluk Vakfı ve Çekül Vakfı desteğiyle 8-11 yaş arası çocuklara yönelikti. Bu programla çocuklarımızın kültürel mirasa sahip çıkmalarını ve bu mirası gelecek nesillere aktarmalarını hedefliyoruz. Program sonunda kendilerine birer “Kültür Elçisi” olduklarını gösteren sertifikalar veriyoruz.

- Kitabınızla ilgili bir soru yönetmek istiyorum.  “Zamana Atılan İmza” ile ilgili neler söylemek istersiniz?

- Bu kitabı yazarken, Ankara’nın tarihine bir yolculuk yapmak istedim. Kitap fuarlarında okurlarla bir araya gelmek benim için çok değerli oldu. Ankara Kitap Fuarı başta olmak üzere birçok etkinlikte imza günlerine katıldım. 8 Kasım 2024’te Nata Vega AVM’de yine okurlarımla buluşacağım.

- Başkent’te turizmi canlandırmak için yapılan projeler neler? 

- Uzun yıllar turizm açısından Ankara unutulmuş bir şehir oldu. Ancak, Mansur Yavaş Beyin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla birlikte bu durum tersine döndü. Roma dönemi yapılarının restorasyonundan Ankara Kalesi’ne kadar pek çok projeyle turizm açısından bir cazibe merkezi yaratılıyor. Ayrıca, Cumhuriyet dönemi planlı kent parklarında da onarımlar gerçekleştiriliyor.

Aksaray'da fırtına bir evin çatısını uçurdu Aksaray'da fırtına bir evin çatısını uçurdu

- Son olarak, yerel yönetim çalışmalarında iş birliğinin önemini hep vurgularsınız. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

- Kesinlikle çok önemli. Ankara’daki üniversitelerle, meslek odalarıyla ve STK’larla iş birliğine büyük önem veriyoruz. Mesela, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile protokoller yaparak kültürel miras alanında araştırmalar yürütüyoruz. Böylece, her kesimle ortak hedefler için çalışabiliyoruz.

Muhabir: Dursun Erkılıç