Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı yeni düzenleme ile gerçek kişilerin dışında ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler de artık uzaktan kimlik tespiti ile birlikte banka müşterisi olabilecek. Düzenleme haziran itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

BDDK, dijital ortamda banka müşterisi olmayı sağlayan “Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre, anonim ve limited gibi ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler de artık görüntülü görüşme ile banka hesabı açabilecek.

Fiziki belge ya da ıslak imza gerekmeyecek

Sicile kayıtlı şirketlerin temsilcileri, şirketin unvanı, sicil numarası gibi bilgiler fiziki belge ya da ıslak imza gerekmeden internet aracılığıyla çevrim içi olarak teyit edilecek.

Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle şirketlerin bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişmeleri mümkün olacak ve fiziksel şubesi olmayan, yalnızca elektronik ortamda hizmet veren dijital bankaların müşteri kazanım süreci olanaklı hale gelecek.

Görüntülü görüşme nasıl olacak?

BDDK’nın yeni düzenlemesine göre, şirketlerin uzaktan kimlik tespiti, şirket temsilcisinin elektronik ortamda form aracılığıyla yapılan başvurusuna karşılık, temsilci ile banka çalışanının aynı ortamda bulunmasına gerek kalmadan, çevrim içi olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurmasıyla sağlanacak.

Yapılan görüntülü görüşmede muhtemel riskler göz önüne alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu hale getirilecek ve görüntülü görüşme şifrelenmiş uçtan uca güvenli iletişim ile sağlanacak.

Engelli vatandaşlar nasıl hesap açacak?

Bireylerin uzaktan kimlik tespiti sürecinin kolay hale getirilmesi, banka çalışanlarınca yapılacak kontrollerin yapay zekâ uygulamalarıyla desteklenmesi ve sürecin insan müdahalesi olmadan dijital biçimde tamamlanmasının önü açıldı. Engelli vatandaşların yaşadıkları zorlukları gidermek için görüntülü görüşme aşamasında engelli kişilerin üçüncü bir kişiden yardım alabilmesine olanak verilecek.

Çevrim içi hesap yeşil ekonomiye katkı sağlıyor

BDDK’nın açıklamasında, gerçek kişilerin görüntülü görüşme yöntemiyle banka hesabı açabilmelerinin 2021 yılının Mayıs ayı itibarıyla mümkün olduğu belirtilerek, gerçek kişi müşterilerin uzaktan kimlik tespitinin yapılması ve dijital ortamda sözleşme ilişkisinin kurulmasıyla 6 milyonu aşkın gerçek kişinin banka müşterisi olduğu kaydedildi.

Bankacılık sektörünün ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılan bu değişikliklerin, çevreye zarar vermeden sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen yeşil ekonomi açısından önem kazandığına vurgu yapılan açıklamada, bankacılık hizmetlerinin sunumunda ıslak imza ve fiziki belge kullanımı azalacağı için hizmet maliyetinin düşürülmesi, işlemlerin daha hızlı, güvenilir bir biçimde gerçekleştirilmesi ve zaman tasarrufu gibi yararların olacağı belirtildi.

Editör: Deniz Dalgıç