'10 Manşette Bugün' | 26 Eylül 2024 '10 Manşette Bugün' | 26 Eylül 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe denetlemekle sorumlu olduğu banka genel müdürlerini davet ederek onlardan yüklü miktarda düğün hediyesi kabul ettiği haberi hükümet nezdinde rahatsızlığa yol açtı. 

Gazeteci Murat Yetkin, yetkinreport.com’daki yazısında düğün hakkında yeni bir gelişmeyi aktardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ABD dönüşünde ayağının tozuyla konu hakkında incele başlatılması talimatı vererek “gereğinin yapılacağını” söylediği öğrenildi. BDDK, Hazine ve maliye Bakanlığı ile “ilişkili kurum” statüsünde.

Bakanlık kaynaklarının YetkinReport’un soruları üzerine verdiği bilgiye göre, Şimşek basına yansıyan BDDK Başkan Yardımcısı düğününde yaşananlardan ABD’de üst düzey yatırımcılarla yaptığı toplantılardan Türkiye’ye dönüşünde ayrıntılı bilgi sahibi oldu. Durumdan rahatsızlığını gizlemeyen Şimşek, kaynaklara göre hemen Aydın ve düğün daveti üzerine inceleme başlatılması talimatı vererek “Gereği neyse yapılacak” dedi.

Şimşek’in talimatı üzerine, yasaya göre Kamu Etik Kurulu’nun devreye girmesi bekleniyor. Kamu Etik Kurulu’nun başında. Önceki Danıştay Başkanı Zerrin Güngör bulunuyor.

BDDK düğününe takılar kimden?

Haberi duyuran Birgün gazetecinde Timur Soykan oldu. Buna göre Anayasaya göre “bağımsız” olması gereken BDDK’nın Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, düğün törenine denetlemekle görevli olduğu bankaların genel müdürlerine de davetiye çıkardı. Genel müdürler davete eli boş gitmedi. Her birinin 150 ila 350 bin lira değerinde “takı taktığı” yani düğün hediyesi verdiği ve kuyruğa girdikleri takı merasiminin uzun süre devam ettiği bildiriliyor.

Banka genel müdürlerinin Aydın ve eşine takıları kendi ceplerinden mi, yoksa banka bütçelerinden mi taktığı ayrı bir tartışma konusu oldu. Ziraat bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar’ın da düğünde bulunması, takı takma merasimine ayrı bir kamu yöneticisi boyutu da katıyor. BDDK Başkanı ve önceki Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun nikah tanığı olarak da davetli olduğu törende takı takıp takmadığı konusunda bilgi yok.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, BBDK Başkan Yardımcısı Aydın’ın aldığı hediyeleri derhal iade etmesi ve hediye veren banka yöneticilerine de zimmet çıkarılması gerektiğini öne sürüyor.

Kaynak: Haber Merkezi