Bayramlar, sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli yemeklerin tadını çıkarmak için harika bir fırsattır. Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan baklava, bayram sofralarının da yıldızıdır. Peki baklava satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Fıstıklı ve cevizli baklavalarda kullanılan içeriğin gerçek olduğunu nasıl anlayacağız? Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, tüm merak edilenleri Elips Haber'e yanıtladı. 

"Baklava sektörü fırsatçılık yapmaz"

Ramazan Bayramı öncesi baklava fiyatlarında artış var mı?

Hayır, Ramazan Bayramı öncesinde hatta Ramazan öncesinde bile baklava fiyatlarında herhangi bir artış olmadı çünkü baklava sektörü böyle bir fırsatçılık yapmak istemez. Baklava fiyatlarının yükselmesi demek insanların alım gücünün de düşmesi anlamına gelir, böylece satışlar da düşer. Baklava sektörü, zammı mecbur kalmadıktan sonra yapmayı düşünmez.

"Kaliteli baklava 750 TL altında olmaz"

Tüketici baklava alırken nelere dikkat etmeli?

Birinci sınıf kaliteli bir baklava yemek isteyen kişiler öncelikle fiyat skalasına dikkat etmelidir. Kaliteli bir baklava 750 TL altında olmaz. 750 TL altındaki baklavalar kesinlikle kaliteli değildir. Kaliteli baklava, kullanılan yağ ile, fıstığı ve işçiliği ile kendiliğini gösterir. Baklava maliyeti bellidir ve ne yapılırsa yapılsın bu belirli bir seviyenin altına çekilemez. Günümüzde fıstığın kilogramı, yağın fiyatı da belli. Bahsetmiş olduğumuz tüm bunlara elbette dikkat edilmeli ancak bu fiyatta baklava satın alamayacak kişiler, ortalama fiyatlardaki baklavaları tercih edebilirler. Ama burada dikkat edilmesi gereken şey, güvenilir ve herkesçe bilinen yerlerden almak olacaktır. Baklavaların içerisinde mısır şurubu, glikoz gibi ürünlerin bulunması kaliteyi yok eden unsurlardır. Ucuz baklava demek kalitesiz baklava demektir.

Ucuz baklavalar tehlike saçıyor

Antep fıstığının pahalı olmasıyla fıstıklı baklavalarda; bezelye, ıspanak, cevizli baklavalarda ise; leblebi tozu kullanıldığı iddiaları var. Tüketici nasıl ayırt edebilir?

Ayşe Ateş'ten Devlet Bahçeli'ye tepki: Bahçeli! Gör eserini Ayşe Ateş'ten Devlet Bahçeli'ye tepki: Bahçeli! Gör eserini

Bu tip ürünler genelde ucuz baklavalarda oluyor. Tüketicinin ucuz ürünü tercih etmemesi böyle hileli ürünlerden kaçınmasında rol oynayacak en büyük etkendir. Günümüzde 750 TL altı baklava kesinlikle tercih edilmemeli. Baklavada fiyatı belirleyen şey kullanılan ham madde miktarı ve kalitesidir.

Muhabir: Şevval Dalgıç