Buğday hasadı sürüyor ancak üretici, maliyetinin altında satışa zorlanıyor. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), maliyeti 8 lirayı geçen buğdayda prim dâhil 9 lira 25 kuruş olarak taban fiyatı açıklamıştı. Ancak TMO’nun açıkladığı taban fiyatı piyasada tavan fiyat görevini görüyor. Bu yıl yaklaşık 8 milyon hektar alana buğday ekildi, 20 milyon ton civarında rekolte bekleniyor. Ülke genelinde hasadın henüz yüzde 15’i gerçekleştirildi. Hasat yapamayan buğday üreticileri buğdayını nereye satacağını kara kara düşünürken tüketicileri ekmek zammı bekliyor.
31 Mayıs itibariyle son verildi
TMO, vatandaşın ekmeği daha kolay alabilmesini sağlayan ucuz un desteğine seçimlerden hemen sonra, 31 Mayıs itibariyle son verdi. TMO’nce fırıncılara sağlanan ucuz un desteğine son verilmesi, asgari ücrete gelen zam ve akaryakıt zammı ekmek zamlarını tetikledi. Bu desteğin de bitmesinden hemen sonra ekmek için de zam kapıya kadar geldi. Birçok kentten ekmeğe zam haberleri peş peşe geldi. Yeni ekonomi yönetimi ise Hazine’ye önemli yük getiren desteğe devam konusunda şu ana kadar herhangi bir adım atmadı.
“Önümüzdeki günlerde ekmek zamları netlik kazanacak”
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, desteğin kaldırılmasıyla birlikte 50 kilogramlık bir çuval ekmeklik unun fiyatının 350 liradan 500-550 lira bandına yükseldiğini söyledi. Asgari ücretin açıklanmasından sonra çalışanların ücret farkı değişiklikleri olacağını söyleyen Balcı, Bir maliyet hesabı yapıldı, bir fiyat değişikliği olacak ama bir netlik yok. Bayram öncesi bir zam olamayacak. Zaten bayram geldi. Önümüzdeki günlerde ekmek zamları netlik kazanacak” değerlendirmesinde bulundu.