Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağı açıklandı. Okulların kapanmasının bayram tatiliyle aynı tarihlere denk gelmesi sebebiyle şehirlerarası yolculukta yoğunluk yaşanıyor. Memleketine seyahat eden ya da tatile çıkan vatandaşlar ise bilet fiyatlarını merak ediyor.

Bilet fiyatlarında değişiklik yaşanabileceğine işaret eden Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, yaşanan yoğunluk sebebiyle 12 bin ek sefer konulduğunu açıkladı.

Şehirlerarası yolculukta yoğunluğun sebebinin hem bayram tatili hem de okulların tatil olmasının aynı tarihe denk gelmesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bilet fiyatlarında değişiklik olmadı. Bizim 4 ayda bir fiyat onaylatma hakkımız var. Dört ayda bir fiyat düzenliyoruz, değiştiremiyoruz. 4 ay süresi dolan firmalar zam yapabilir” dedi.

TurkNet'in abonelik ücretlerine zam TurkNet'in abonelik ücretlerine zam

“Yüzde 30 indirim hakkını kullanan firmalar şimdi yüksek fiyat uyguluyor”

Her bayram dönemi bilet fiyatlarında gözlemlenen artışlara ilişkin konuşan Yıldırım, “Bazı firmalar geçtiğimiz dönemde yüzde 30 indirim yapma haklarını kullandılar. Şimdi bu yüzde 30 indirimi kaldırıp bayram ve okul tatili nedeniyle yüksek fiyat uyguluyorlar. Fark olması normal, her bayram döneminde olur. Arz talep meselesi. Uçaklarda da oluyor, uçak biletlerinin fiyatları bu dönemlerde üçe dörde katlanıyor” diye konuştu.

"12 bin ek sefer konuldu"

“Çok ciddi ek sefer olacak” diyen Yıldırım, “Şimdilik 12 bine yakın ek sefer konuldu. Bu sayı artabilir” dedi. Yıldırım, turizm araçlarının şehirlerarası yolculuklarda kullanılması konusunda düzenleme yapılması sebebiyle 12-25 Haziran tarihleri arasında bu araçlarla ek seferler olacağını aktardı.

Otobüs biletlerinde emeklilere yüzde 20 indirim kararına tepki

Yıldırım, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan ve emeklilere şehirlerarası otobüs biletlerinde yüzde 20 indirim hakkı tanıyan düzenlemeyi eleştirdi. Söz konusu düzenlemenin ‘haksız ve adaletsiz’ olduğunun altını çizen Yıldırım, şunları söyledi:

“Maalesef böyle bir düzenleme yapıldı. Havayollarında, demir yollarında, deniz yollarında yok. Sadece karayollarında yüzde 20 indirim var. Ama bizim yüzde 20 kâr marjımız yok. Bu konuda kimseye sormadan bir düzenleme yaptılar.

Bunu vatandaşın inisiyatifine bırakmalısınız. ‘Ben kanunla, yönetmelikle indirim düzenliyorum’ diyemezsiniz. Maalesef ulaştırma bakanlığı böyle bir yanlışlık yaptı. Ama firmalarımızın yüzde 20 kâr marjı olmadığı için bunu uygulamada büyük sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyoruz.”

“Firmaların inisiyatifine bırakılmalıydı”

Söz konusu düzenlemeye talebin yoğun olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

“Emekliler haklı olarak bu haklarını kullanmak isteyeceklerdir buna saygı duyuyoruz. Ama bizim böyle bir kâr marjımız yok. Bu düzenleme sektörü ekonomik anlamda zorluyor. Şu an otoyollara, köprülere, akaryakıta zam yapıyorsunuz. Sonra da ‘siz indirim yapacaksınız’ diyorsunuz. Bize ‘yüzde 20 kazanıyor musunuz’ diye soran oldu mu? Bu konu firmaların inisiyatifine bırakılmalıydı. Bunu zorunlu hale getirmek haksızlık ve adaletsizliktir.”

Muhabir: Betül Vural