'Barbekü' lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier kimdir? 'Barbekü' lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier nereli ve kaç yaşındadır? Sorularının cevabı merak ediliyor. Arama motorlarında 'Barbekü' lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Sorgulamaları yapılıyor. Haiti’deki şiddetin merkezindeki 'Barbekü' lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier kimdir? biyografisini haberimizde derledik…

'Barbekü' lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier kimdir?

Haiti hükümeti, Cumartesi günü 3700 mahkumun cezaevinden firar etmesi ardından, ülkeyi yıllardır sarsan çete şiddetinin tırmanması üzerine olağanüstü hal ilan etti.

Başkent Port-au-Prince'in neredeyse yüzde 80'ini kontrol eden çetelerin liderleri, Başbakan Ariel Henry'nin istifasını talep ediyor.

En güçlü çete liderlerinden biri "Barbekü" olarak bilinen G-9 Ailesi ve Müttefikleri'nin (G9 Fanmi e Alye - G9) başındaki Jimmy Cherizier.

Cherizier paylaştığı bir mesajda, "Haiti polisi ve ordusundan sorumluluklarını yerine getirmelerini ve Ariel Henry'yi tutuklamalarını istiyoruz. Halk bizim düşmanımız değil; silahlı gruplar da onların düşmanı değil" dedi.

Peki eski polis memuru bir suç örgütünün lideri olarak Cherizier nasıl bu kadar güç topladı ki ulusal bir hükümeti devirmeye çalışabiliyor?

Haiti hükümeti bu hafta sonu Port-au-Prince'teki ana hapishanede meydana gelen firar olayının ardından olağanüstü hal ilan etti

Cherizier, son yıllarda Haiti'yi sarsan çete şiddeti dalgasının ana figürlerinden biri olarak öne çıktı.

Temmuz 2021'de Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'nin öldürülmesinden bu yana Cherizier, ülkenin "yozlaşmış siyasi eliti" olarak tanımladığı kişilere karşı kendisini "devrimci" olarak niteledi.

Öldürülmeden kısa bir süre önce Moise, Ariel Henry'yi başbakan olarak atamıştı; bu nedenle bazıları seçimle gelmediği için Henry'nin meşruiyetini sorguluyor.

Moise'nin yerine yeni cumhurbaşkanı atanmadı ve 2016'dan bu yana seçim yapılmadı.

Cherizier yükselişinde, mesajını iletmek ve silahlı örgütüne takipçi çekmek için sosyal medya platformlarından etkili bir şekilde yararlandı.

YouTube kanalındaki bir röportajında bunun öneminden bahsediyor, "Bu teknolojileri yaratanlara teşekkür ediyorum. Teknoloji bugün bize kendimizi halka sunma fırsatı veriyor. Ben yalan satmıyorum" diyordu Cherizier.

Erdal Pınar kimdir? Erdal Pınar kimdir?

"Ben söylediğim kişiyim. Yaptığımı söyledikleri şeylerin yüzde 99'unu yapmadım... Teknoloji bana kendimi savunma fırsatı verdi" diye ekledi.

Cherizier'in kendini savunma ihtiyacı hissettiği konulardan biri de "Barbekü" lakabını alışıyla ilgili.

AP haber ajansına 2019 yılında verdiği bir röportajda, annesinin sokaklarda tavuk sattığı için bu lakabı aldığını söyleyen Cherizier, insanları ateşe verdiği suçlamalarını reddetti.

ABD ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne göre Cherizier ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu ve hem Washington hem de BM kendisine yaptırım uyguladı.

Dünyanın en kanunsuz ülkelerinden birinde en tehlikeli dokuz suç örgütünden oluşan bir ittifakın başı olan Cherizier, şu anda birçok kişi tarafından Haiti'nin en güçlü çete lideri olarak görülüyor.

Oysa işe polis memuru olarak başlamış. Aralık 2018'de kovulana kadar Haiti Polisi'nin ayaklanmalar ya da protestoları kontrol altına almaktan sorumlu olan Kitle Kontrol Birimi'nde çalışmıştı.

Haitili yetkililer Cherizier'i gecekondu mahallelerinde 2017-2019 yılları arasında yapılan katliamları organize etmekle suçluyor, Cherizier ise bu suçlamaları reddediyor.

O dönemde Haiti'deki Birleşmiş Milletler misyonunun başında bulunan Susan D. Page, Haitili yetkilileri "Polis birimlerinin insan hakları ihlalleri iddialarını" soruşturmaya çağıran bir açıklama yaptı.

Harvard Hukuk Fakültesi Uluslararası İnsan Hakları Kliniği tarafından yayınlanan bir rapora göre, ertesi yıl La Saline'de 71 kişi daha öldürüldü, 11 kadın tecavüze uğradı ve 150 ev tahrip edildi. 2019 yılında ise Bel-Air'de en az 24 kişi öldürüldü.

Haziran 2020'de Cherizier, YouTube kanalı aracılığıyla "G9 Ailesi ve Müttefikleri" olarak bilinen yeni bir ittifak kurduğunu duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi