Ekonomim gazetesinin haberine göre, regülasyonlarla bunalan bankacılık sektöründe ticari krediler neredeyse durdu. Bankaların seçim belirsizliğinden dolayı cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri öncesinde kredi arzı durma noktasına gelerek, faiz oranları yukarı yönlü desteklenmişti. Seçimlerin ardından bazı bankalar faiz oranlarında düzenlemeye gitti. Ticari kredi faizleri söz konusu durumdan daha çok etkilendi.
Bankacılık sektöründen edinilen bilgiye göre özel bankalar uzun vadeli ticari krediyi durdurdu ya da yıllık yüzde 60-70’e varan yüksek faiz oranları vermeye başladı. Kaynaklar, özel bankaların ‘kredi vermiyoruz’ dememek için 1-1,5 ay vadeli spot kredilere yöneldiğini ifade etti.
70 bin lira üzerinde kredi kullanımı sınırlandırıldı
Uzun vadeli kredi talepleri karşılanmıyor. Bunu, ‘fiyatlama yapılamaması’ olarak yorumlayan bankacılık sektörü kaynakları, piyasada yüksek faiz oranlarının olduğunu dile getirdi. Kamu bankalarının daha düşük faizli ticari kredi kullanımını sürdürdüğünü ifade eden bankacılık kaynakları, kamu bankalarında limitlerin uygulandığını belirtti.
Kaynaklar, ticari kredide bankalara yönelik regülasyonları sürdürdüğü müddetçe faiz oranlarında artışın devam edeceğini ifade ederek, 70 bin liranın üzerinde kredi kullanımının sınırlı olduğunu ısrarlı talep durumunda aylık faizin yüzde 7’yi aştığını söyledi.
İhtiyaç kredisinde faizler yüzde 70'i aştı
10 Mart öncesi özel ve yabancı mevduat bankalarında aylık yüzde 2,76 olan ihtiyaç kredi faizleri seçimlerinin birinci turunun öncesinde yüzde 3,99, ilk turun ardından ise yüzde 4,49’a yükselmiş, ikinci tur öncesindeki haftada yüzde 4,99’a ulaşmıştı. Bu hafta bazı özel bankalar 1 puanlık faiz indirimine gitti ve ihtiyaç kredi faizini aylık yüzde 6’ya kadar yükseltti. Yıllık basit faiz yüzde 72’ye dayandı. 14 Mayıs seçimlerinin öncesinde özel ve yabancı mevduat bankaları ortalama yıllık basit faiz yüzde 47,88 seviyesinde iken şimdi yıllık faiz yüzde 72’ye geldi. Bu seçimin iki turu süresince faiz oranlarının 24,12 puan yükseldiğini gösterdi.