Makroihtiyati önlemler adı altında son yıllarda art arda gelen regülasyonlara uyum için çalışan bankacılık sektörü, yeni ekonomi yönetiminin sadeleşme adımlarından medet umarken yine bir açmazın içine girdi. Kur korumalı mevduatı (KKM) azaltmayı ve TL vadeli mevduata dönüştürmeyi hedefleyen yeni adımlar sonrası sektör hesap yapmaya başladı.

Şubelerden KKM hizmeti devam ediyor

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre; Önceki gün Merkez Bankası ile de bir araya gelen bankacılık sektörü ilk hamle olarak mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasını sonlandırdı. Şubelerden bu hizmet sürerken bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna için mobil uygulamadan kaldırıldığını belirtti. Sektör kaynakları mevduatta ikili faiz döneminin başlayabileceğine dikkat çekti.        

"Mevduat faizlerinde yüzde 40'a gelinmesi muhtemel"

Bankaların sonraki dönemde yüksek TL mevduat faizi mi yoksa düşük faizle ne kadar tahvil yükü taşıyabilirim hesabı yaptığını açıklayan kaynaklar sonraki dönem TL mevduat faizi yukarı, tahvil faizi aşağı bir hareket yaşanacağını ifade ederek TL mevduat faizlerinde yüzde 40’a gelinmesinin olası olduğuna dikkat çekti.

Hesapların yüzde 70'i dövizden dönüşlü KKM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre; 3,3 trilyon lirayı geçen kur korumalı mevduatın sektördeki toplam mevduata oranı yüzde 26 seviyesinde kaydedildi. Bankacılık sektörü kaynaklarının yaptığı ve YUVAM hesabının dâhil edildiği hesaplamalara göre toplam KKM hesaplarının yüzde 70’i ise döviz dönüşlü KKM hesaplarından oluşuyor. Bazı bankalarda döviz dönüşlü KKM hesaplarının oranı yüzde 80’i geçiyor.

Editör: Deniz Dalgıç