Hatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik ailenin zehirlenerek hastaneye kaldırılmasının ardından vatandaşlar balon balığının zararlarını araştırmaya başladı. Peki Balon balığı nedir? Balon balığı zehirli miBalon balığı yenir mi? Balon balığı zararları neler? Balon balığı faydalı mı? Sizler için derledik...

Balon balığı nedir? 

Bilimsel adı Lagocephalus sceleratus olan balon balığı,Tetraodontidae familyasına ait bir balık türüdür. Sudan çıktığında kurbağa gibi vıraklamasından dolayı kurbağa balığı olarak da adlandırılmıştır.

Balon balığı Türkiye'de Ege bölgesi, Marmara bölgesi ve Akdeniz bölgesinde yaşayan bir balık türüdür. Balon balıkları ılık sularda yaşamaktan hoşlanan bir deniz canlısı olarak ifade edilmektedir. Bu balıklar bir tehdit algılayınca şişerek tepki vermektedirler. Etleri zehirli olan balon balıklarının ağırlıkları da diğer balık türlerinden farklı olabilmektedir.

Samsun’da motoru yeni yapılan otomobil, test sırasında yandı Samsun’da motoru yeni yapılan otomobil, test sırasında yandı

Balon balıkları Akdeniz iklimi başta olmak üzere ılıman iklim kuşağında bulunan her yerde yaşayabilmektedir. Deniz diplerinde yaşayan bu balıklar küçük deniz canlıları ve balıklarla beslenmektedirler. Ekonomik bir değeri olmayan balon balıkları diğer balık türlerinin neslini tehdit etmektedir.

Balık avcılığında da oltaları kopararak balıkçıkları büyük zararlara uğratmaktadır. Ağırlıkları fazla olan balon balıkları balık ağlarını kopararak balıkları yemektedir. Zehirleri oldukça güçlü olan balon balıklarına karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Balon balığı zehirli mi?

Balon balığının zehirli etinden dolayı ticari değeri yoktur. Tetrodotoksin maddesi üretebilen bu balık, kas felci yaparak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir.

Kaynak: Haber merkezi