Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, Elips Haber’e şeker fiyatlarına art arda gelen zamların tatlı ve baklava sektörüne etkilerini anlattı. Klasik bir kilo fıstıklı baklava fiyatının geçtiğimiz ay gelen zamdan sonra 580-590 TL civarında satışa sunulduğunu aktaran BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, şekere yapılan zamların girdi maliyetlerini yükselttiğini söyledi. Girdi maliyetlerinin yükselmesi ile hem vatandaşın hem de hükümet için olumsuz bir durum oluşturduğuna vurgu yapan Yıldırım,  “Şekere yapılan son zamdan sonra baklava fiyatlarında ciddi bir artış meydana gelmedi. Ancak baklava fiyatlarının geçtiğimiz aydan itibaren zam gelmesine sebebiyet veren ana sebeplerden biri Antep Fıstığıdır” dedi.

“Antep fıstığı yatırım aracı oldu, parası olanlar Antep fıstığını stokluyor”

Sezon başında Antep fıstığının kilogram fiyatını 500 TL olarak beklediklerini anlatan Yıldırım, “Antep fıstığının fiyatı geçtiğimiz 15 gün öncesine kadar 1000 TL’ye kadar fiyatı yükselmişti. Bizim çabalarımızla bir kilo Antep fıstığının fiyatını 850-900 TL civarına kadar indirdik. Tüccarlar kendi aralarında Antep fıstığı fiyatını yükselterek bu noktaya getirdiler. Çünkü Antep fıstığı kayıt dışı alınıp satılan bir ürün. Antep fıstığı bir yatırım aracı oldu. Kayıt dışı olmasından dolayı da bir yatırım aracı haline dönüyor. Parası olanlar Antep fıstığını alıyor stokluyor. Fiyatları yükseltmekle ilgili her türlü spekülasyonu yapıyorlar. Fiyatları yükselttikten sonra da çok ciddi manada paralar kazanıyorlar. Kazandıkları paradan da vergi vermiyorlar. Bu da tabi git gide yaygınlaşıyor. Sektörle alakası olmayan insanlar Antep fıstığını alıp stoklayıp satıyor. Bundan dolayı yaşanan sıkıntılar da sektördeki insanlara ve tüketiciye yansıyor” diye konuştu.

“Antep fıstığı ile ilgili denetleme yapamıyorlar, neden? Antep lobisi güçlü”

Antep fıstığının stoklanmasının önüne geçmek ve kayıt dışılığı önlemek adına 15 yıldan beri hükümetle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Ama geldiğimiz durumda buna halen bir çözüm getirilemedi. Kayıt dışılığın önüne geçmek için Antep fıstığı ile ilgili denetleme yapamıyorlar. Neden? Çünkü Antep lobisi güçlü. Maliye Bakanlığı denetme yaptığında tüccarlar hemen siyasilere baskı yapıyor.  Gaziantep Milletvekillerine ve siyasilere buradan seslenmek lazım. Milletvekilleri bu işe müdahil olmasınlar. Yani hemen hükümete baskı yapıp bu insanlara yapılan denetimi durdurma olayına giriliyor. Siyasiler, esnaflar, üreticiler ile birlikte, elbirliğiyle kayıt dışılığı kaldırmak lazım” açıklamasında bulundu.

“Parayı, stokçu ve karaborsacı kazanıyor”

Denetlemelerin yetersiz olduğunu, vergi kaybının yaşandığına dikkat çeken Yıldırım,  “Burada asıl kaybeden üretici oyluyor, buradan ekmek yiyen binlerce esnaf ve tüketici kaybediyor. Yüz milyarlarca lira para Antep fıstığı piyasasında dönüyor ve bunun yüzde 80-90’ı kayıt dışı. Devlet bundan hiçbir şekilde vergi alamıyor. Bundan stokçu kazanıyor, karaborsacı kazanıyor bu parayı. Antep fıstığının kayıt altına alınması lazım. Bunu da yapacak olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’dır.  Bu iki bakanlık el ele verecek kayıt dışılığı ortadan kaldıracak” dedi.

Yıldırım şöyle devam etti:

“Bir dilim baklavanın bir bardak çay kadar değeri yok mu?”

“Bir dilim baklava 18-19 lira civarında satılıyor.  Bir dilim baklava fiyatının 18-19 lira olması günümüzde yüksek bir rakam değil. Bir yerde Türk kahvesi içiyorsunuz 50-60 TL. Baklavada el emeği var. 17-18 lira 19 lira ya satılması yüksek bir fiyat değil. Bir dilim baklava 17-18 lira oldu gibi haber yapanlar oldu. Bu bence sektöre yapılan bir haksızlık. Öbür taraftan baktığımızda bir bardak çay 20-25 TL, bir dilim baklavanın bir bardak çay kadar değeri yok mu?”

Yıldırım, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle meslek liselerinde artık ‘baklava ustası’ yetiştirileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: Selim Ercan