Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sahte gübreleri Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Gürer, sahte gübrelerin tespitine ve alınacak önleri Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.
Bakan Yumaklı’nın imzasının bulunduğu açıklamada, İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinde bin 585 gübre denetçisinin olduğu belirtildi. Yanıtta, 2023 yılında 52 bin 254 adet, 2024’ün ilk dört ayında ise 16 bin 227 adet ürün denetiminin gerçekleştirildiği ifade edildi.
Denetimler sonucunda sahte gübre tespit edilen sorumlular hakkında hukuki ve idari işlemlerin yapıldığı vurgulanan yanıtta şu ifadelere yer verildi:
“GTS dışında gübre satışına müsaade edilmemektedir”
“GTS uygulamasıyla piyasaya arz edilen gübreler kayıt altına alınarak üretimden son kullanıcıya kadar bütün tedarik zincirinde izlenebilmekte ve bu sayede taklit ve tağşiş edilmesi önlenerek hem üretici hem de tüketicinin korunması sağlanmaktadır. Ülkemizde gübrelerin piyasaya arz edilebilmesi için Bakanlığımızdan lisans belgesi ve tescil belgesi alınmış olması zorunluluğu bulunmakta olup GTS dışında gübre satışına müsaade edilmemektedir.
“Patlayıcı grubunda yer alan gübreler DNA Barkod ve Karekod ile GTS üzerinden piyasaya arz edilmektedir”
Mevcut uygulamada; patlayıcı grubunda yer alan gübreler DNA Barkod ve Karekod, patlayıcı olmayan gübreler ise sadece Karekod ile GTS üzerinden piyasaya arz edilmektedir. Bakanağımız tarafından resen veya şikâyet/ihbar üzerine yapılan denetimlerde mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda; idari yaptırım ve idari para cezası uygulanmakta, sahte/taklit gübre tespit edilmesi halinde ise tahsis edilen idari işlemlere ilave olarak sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunularak hukuki işlem tahsis edilmektedir.”