Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren kişilerin alması gereken belgelere ilişkin son verileri açıkladı. İYİ Parti Mersin Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Burhanettin Kocamaz’ın soru önergesine yanıt Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’dan geldi.
Bakan Uraloğlu’nun imzasının bulunduğu yanıtta, 27.08.2022 tarihli ve 31936 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği’ kapsamında faaliyette bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin ‘Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yetki Belgesi (TİO YB)’ almalarının zorunlu olduğu vurgulandı.
2024’te 5 yıllık TİO Yetki Belgesi’nin bedeli 965 bin 246 TL olarak uygulanacak
TİO yetki belgesinin ücretlerinde 2021 ve 2022 yılında indirimin yapıldığı belirtilen yanıtta, “Ocak 2024 tarihi itibarıyla mali ve mesleki yeterlilik /saygınlık şartlarını sağlayan 9.600 firma için TİO Yetki Belgesinin düzenlenmiştir. 5 yıllık süre için alınan TİO Yetki Belgesi bedeli; he yıl Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmekte olup 2024 yılı için 965. 246 TL olarak uygulanacaktır.
5 yıllık sürenin sonunda; belirlenen ücretin yüzde 15’i alınarak TİO Yetki Belgesinin süresi 5 yıl süre daha uzatılmaktadır. TİO Yetki Belgesiyle; karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığı ve kombine taşımacılık faaliyeti yapılması mümkündür.”
Araç muayenesinde kredi kartı farkı açıklaması
Öte yandan, araç muayene ücretlerinin kredi kartıyla ödenmesi durumunda komisyon alınmasına ilişkin soruya da şu yanıt verildi:
Araç sahiplerine, muayene istasyonlarında ve TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesinde araç muayene ücretinin kredi kartı kullanılarak ödenmesi halinde ‘Ödeme Hizmet Bedeli’ tahsil edileceği hususunda bilgilendirme yapılmakta ve tercih araç sahiplerine bırakılmaktadır.
Muayene ücretini nakit ödemek isteyen vatandaşlardan ise, hizmet bedeli veya başka bir ad altında ilave herhangi bir bedelin tahsil edilmesi söz konusu değildir.”
Mahkeme, TÜVTÜRK'ün aldığı komisyon ücretinin haksız olduğuna karar vermişti
İstanbul Anadolu 6. Tüketici Mahkemesi'nin verdiği kararda, TÜVTÜRK'ün kredi kartı ile ödemelerde aldığı komisyon ücretinin haksız olduğu belirtmişti. Kararda, şu ifadelere yer verilmişti.
"TÜVTÜRK, kamu hizmeti niteliğinde bir faaliyet yürütmektedir. Kamu hizmeti niteliğindeki bir faaliyette, tüketicilere farklı ödeme yöntemleri sunulması zorunludur. Bu durumda, kredi kartı ile ödemede komisyon alınması haksız bir uygulamadır."
Kredi kartı ile ödeme yapan araç sahipleri ne yapmalı?
TÜVTÜRK'te kredi kartı ile ödeme yapan ve komisyon ücreti ödeyen vatandaşlar, mahkeme kararına dayanarak komisyon ücretlerini geri almak için aşağıdaki adımları takip edebilirler:
TÜVTÜRK'e bir dilekçe yazarak komisyon ücretinin iadesini talep edin.
Dilekçenize, mahkeme kararını da ekleyin.
Dilekçenizi, TÜVTÜRK'ün merkez veya bölge müdürlüklerine gönderin.
TÜVTÜRK, dilekçenizi değerlendirecek ve komisyon ücretini iade etme kararı alırsa, ücreti iade edecektir.