Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Katip Üyesi, Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, 2023 yılında KADES uygulamasının kullanımına dair çeşitli verilere ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Saadet Partili Mustafa Bilici’nin soru önergesine yanıt İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan geldi.

İstanbul’da hastane odasında ölü bulunan Selen hemşirenin son görüntüsü ortaya çıktı İstanbul’da hastane odasında ölü bulunan Selen hemşirenin son görüntüsü ortaya çıktı

Bakan Yerlikaya’nın imzasının bulunduğu yanıtta, kolluk kuvvetlerince; 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerekli tedbirlerin alındığı hatırlatıldı.

Yanıtta, bahse konu kanun kapsamında; aile içi ve kadına şiddetle mücadeleye ilişkin hizmetlerin daha etkin yürütülmesini sağlamak, mevcut hizmetleri geliştirmek ve bu alanda görev yapan kolluk personelinin profesyonelleşmesini sağlamak amacıyla 81 ilde Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Aile içi ve Kadına Şiddetle Mücadele Büro/Kısım Amirliklerinin kurulduğuna dikkat çekildi.

KADES’in yaygınlığını artırmak için bilgilendirme faaliyetleri yapıldı

Yanıtta, Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) uygulamasının yaygınlığını artırmak ve daha fazla kadın tarafından indirilmesini sağlamak amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarında, hastanelerde, üniversitelerde, toplu taşıma araçlarında, halkın yoğun olarak bulunduğu pazar yerleri, alışveriş merkezleri ile apartman/site ve mahalle toplantılarında bilgilendirme faaliyetlerinin yapıldığı belirtildi.

KADES’i 6 milyon 13 bin kadın indirdi

Kadın vatandaşların kullanmış olduğu cep telefonlarına tanıtım amaçlı SMS gönderildiğine işaret edilen yanıtta şu ifadelere yer verildi.

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında çeşitli ulusal TV kanallarında KADES uygulamasının tanıtımının yapılması sağlanmıştır. Şiddet mağduru kadınların ifadesi kolluk personeli tarafından alınmakta ve Aile İçi Şiddet Kayıt Formu doldurularak risk değerlendirilmesi yapılmaktadır. Risk değerlendirme sonucuna göre 6284 sayılı Kanun kapsamında önleyici ve koruyucu tedbirler alınarak Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM) bilgi verilmektedir.

Bu kapsamda 24 Mart 2018 tarihinde hayata geçirilen Kadın Acil Destek Uygulamasını (KADES) 08.Ocak 2024 tarihi ile indiren kişi sayısı 6.013.250’dir.”

Muhabir: Selim Ercan