Gazeteci Tolga Şardan, “98 milyonluk mal varlığını açıklayamayan Vali Bilgin’e yargı yolu!” başlıklı yazısında, Kırklareli Valisi Osman Bilgin’e yargı yolunun açıldığını kaydetti. “Vali Osman Bilgin ve ailesinin üzerinde görünen gayrimenkullerin gerçek değerleri dikkat çekti. 98 milyon 613 bin 219 lira 16 kuruşun “haksız mal edinme” kapsamında değerlendirilebileceği tespiti yapıldı. Gerek bilirkişi raporları gerekse müfettiş çalışmaları sonucunda ortaya çıkan veriler doğrultusunda Vali Bilgin’e yargı yolunu açan son imzayı İçişleri Bakanı Yerlikaya koydu” ifadelerini kullanan Şardan’ın yazısı şöyle:

“Kırklareli’nin İğneada bölgesinde yaşanan sel felaketi sonrasında başlayan sürecin en önemli isimlerinden dönemin Kırklareli Valisi Osman Bilgin hakkında yeni gelişmeler gün ışığına çıktı.

Büyüteç’in takipçileri yakından tanıdığı Bilgin’le ilgili gelişmeye geçmeden önce yakın geçmişten bilgi aktarayım. Zira, süreci daha iyi okuyabilmek için gerekli.

Vali Bilgin’in yıldızı Manisa’nın Alaşehir ilçesinde kaymakamken, Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olmasıyla birlikte parlamaya başladı.

Bilgin de tıpkı Soylu gibi Trabzon eşrafından. Soylu Of’lu; Bilgin ise, Vakfıkebir’li.

Sedat Peker'den Devlet Bahçeli paylaşımı Sedat Peker'den Devlet Bahçeli paylaşımı

Soylu, Ağustos 2016’da İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasından hemen sonra Aralık 2016’da Bilgin’i bakanlık merkez teşkilatı bünyesine aldı!

Alaşehir’de sadece 15 ay kaymakamlık yapan Bilgin, İçişleri Bakanlığı’nda İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı yapıldı. Dairenin adı sonradan Destek Hizmetleri Dairesi olarak değiştirildi.

Bilgin’e mal varlığı ve rüşvet araştırması

Bu ön bilgilendirmeden sonra asıl konuya sıra geldi.

Büyüteç’te bir çok kez gündeme getirdiğim Sisli Vadi dosyası kapsamında dönemin Kırklareli Valisi Osman Bilgin hakkında İçişleri Bakanlığı’nca soruşturma izni verildiğini geçen hafta duyurdum.

Bakan Ali Yerlikaya’nın onayladığı soruşturma izninde, “kaçak tesise göz yumduğu ve tesiste yaşanan sel felaketinde altı yurttaşın yaşamının yitirmesinde görev ihmali olduğu” bilgisi yer aldı. Bilgin’le birlikte selin yaşandığı dönemde kentin valisi görevindeki ve halen Şırnak Valisi olan Birol Ekici’nin bulunduğu belirteyim.

Haksız mal edinme işlemleri

Bilgin ve ailesinin mal varlığına yönelik araştırmaların “haksız mal edinme” çerçevesinde de önemli bilgilere ulaştı, müfettişler.

Yine bilirkişilere hazırlatılan raporda; Bilgin ve ailesinin 22 Mayıs 2018 – 13 Şubat 2024 tarihleri arasındaki mal varlığında yaşanan artış sonucunda 51.7 milyon liralık mal varlıkları bulunduğu, buna karşın 47.8 milyon lira geliri olduğu belirlendi.

Gelir ile mal varlığı arasındaki yaklaşık 4 milyon lira, müfettiş raporunda yer aldı. Bilirkişi raporunda ortaya çıkan farkı Vali Bilgin açıklayamadı.

Bilgin’in açıklayamadığı bu fark, bilirkişilerce “haksız mal edinme karşılığı” şeklinde değerlendirildi.

Bu arada, MASAK’tan gelen bilgiler doğrultusunda Bilgin’in, M.B adlı kişiye banka üzerinden gönderdiği 1.5 milyon lira, Y.K.’nin hesabına gönderdiği 150 bin lira ve Ö.T adlı kişinin hesabına yolladığı 1 milyon 218 bin liraya yönelik yaptığı açıklamaların yeterli olmadığı yine bilirkişi raporunda yer aldı.

Vali ne dedi?

Müfettiş raporunda, ortaya çıkan tabloya yönelik halen merkezde müfettiş olarak görev yapan Osman Bilgin’in geçen ağustosta müfettişlere verdiği ifade yer aldı:

“Her ne kadar edindiği ve tasarrufta bulunduğu mal varlıklarına ilişkin resmi alış ve satış bedelleri ile mal bildiriminde bulunmuşsa da gerçek alım satım değerlerinin mal bildiriminde bulunduğu değerler ile aynı olmadığı, ülkemizde araç ve taşınmaz alım satımları esnasında resmiyette gösterilen değerler ile gerçek alış - satış değerlerimin uyuşmadığınım bilinen bir gerçek olduğunu, “haksız mal edinme” suçuna sebep olacak hiçbir eyleminin bulunmadığı…”

Bu ifadeyi veren Bilgin, yine geçen ağustosta müfettişlere ek ifade verdi. Bilgin, ifadesinin ekinde sunduğu mal varlığına ilişkin bilgilerde güncelleme yaptı!

Bilgin’in, söz konusu güncellemelerle beraber özellikle satın aldığı taşınmazlara ödediği bedelleri daha yüksek göstermesi dikkati çekti.

Ayrıca, üzerine kayıtlı menkul ve gayrimenkullerin bir bölümüyle yaptığı finans işlemlerini anlatan Bilgin, sahip olduğu nakit parayı, altın alarak değerlendirdiğini aktardı.

Bilgin, mal varlığıyla ortaya çıkan menkul ve gayrimenkullerin mal bildirimine işlenmemesini “sehven” unuttuğunu öne sürdü!

Bilgin’in hakkındaki incelemede çıkan mal varlığı çerçevesinde 26 Ağustos 2024’te İçişleri Bakanlığı’na ek mal bildirimini verdi.

Valinin söz konusu işlemine müfettişler pek de itibar etmedi ve şüphelerini şöyle aktardılar:

“… 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında yapılan soruşturma sırasında gönderilen söz konusu ikinci mal bildirim beyanlarını ise geçerli kabul etmenin mümkün olmadığı, bu şekilde yapılan ek mal bildirimleri ile haksız mal edinme suçunun oluşmadığını iddia etmenin hayatın olağan akışına aykırı olduğu,

Osman Bilgin’in mal varlığından oluşan kendisine yapılan aylık ödemenin beş katından fazla tutarındaki değişiklikleri bir ay içinde idareye bildirme zorunluluğunu yerine getirmediği, bu itibarla 26 Ağustos 2024 tarihli ikinci mal bildirimlerinin hukuki geçerliliğinin olmadığı, öte yandan bu şekilde 12 Şubat 2024 tarihli birinci mal bildiriminin gerçeğe aykırı olduğunu da dolaylı olarak kabul etmiş olduğu…”

Bakan onay verdi

Gerek bilirkişi raporları gerekse müfettiş çalışmaları sonucunda ortaya çıkan veriler doğrultusunda Vali Osman Bilgin’e yargı yolunu açan son imzayı İçişleri Bakanı Yerlikaya koydu.

Yerlikaya, bizzat müfettiş tarafından istenilen soruşturma iznini kabul ederek, Bilgin’le ilgili dosyanın Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini sağladı.

Doğrusunu isteseniz, Bilgin’le ilgili verilen bu karar, son dönemde İçişleri Bakanlığı’nda pek görülemedi.

Haklarında benzer konularda iddialar bulunan kimi bürokratlara yönelik süreçler, “bazı koruyucular”ın devreye girmesiyle pas geçildi.

Bilgin’in yaşadığı süreç, tüm bürokrasiye örnek olmalı”

Kaynak: Haber Merkezi