Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın montaj, entegrasyon ve testlerinin, Türksat, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. iş birliğiyle Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde tamamlandığını belirtti. Yörüngede yapacak uydunun uçuş modelinin entegrasyonu, sistem seviyesi testleri ve son hizalama ölçümlerinin tamamlandığını bildiren Bakan Uraloğlu, "Gururla üyeleri ki evde en büyük geliştirme (Ar-Ge) projesi Türksat 6A tamamlandı. Yapılan testlerde uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamında oluşturularak tüm Tüm testlerimizin başarısı ile tamamlandı ve Haziran ayı başında Amerika'nın Florida'daki SpaceX'in özel bir uçağı" dedi.

Türksat6 A

Özgür Özel'den Tokat'taki patlamaya ilişkin açıklama Özgür Özel'den Tokat'taki patlamaya ilişkin açıklama

“Ülkemiz 10 ülke arasında olacak”

Bakan Uraloğlu, uydunun temmuz boyunca ilerlemesine fırlatılacağını kaydederek, Türksat 6A'nın Türkiye için bir dönüm noktasında bulunduğunu vurguladı. Türksat 6A ile Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu platformunun gelişmiş olup olmadığını çizen Bakan Uraloğlu, "Özellikle kritik durumda olan yerli kapasiteler ve yüksek yerlilik oranı ile uydu ve uzayda saklı durumda da azalacak. Bir haberleşme uydusunun 200-250 milyon dolar değerinde çalışıyor Bu ücretsiz olması için ne kadar önemli olduğu biraz daha olabilir. Çünkü bu uydulanabilen, haberleşme uydusu üretilebilen 10 ülke arasında yer alacak ve Türksat 6A'dan edindiğimiz tecrübelerle Türkiye'nin bulunduğu ülkeler için anlaşılır uydusu üretim merkezi haline gelecek" diye konuştu.

“İlhamını bayrağımızdan aldık”

Türksat 6A uydusunun, Türkiye'nin yayılımını şekillendirecek kadar önemli bir Ar-Ge projesi olduğunu aktaran Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu olarak Türksat 6A'nın uzayda Türkiye'nin ve Türk bayrağının gücünün arttığın çizdi. Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuzun bağlantısını da bu düşünceden hareketle belirlendi. Türkiye'nin en büyük Ar-Ge projesi olan uzaydaki gücümüze güç katacak Türksat 6A için yapabileceğimiz logonun ilhamını Türkiye Yüzyılı vizyonu ve gururla dalgalandırdığımız bayrağımızdan aldık. 6A ile gururumuz, şanlı bayrağımızın uzaydaki yerini alacak" dedi.

Kaynak: DHA