Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bir mühendis olarak ve bir yönetici olarak büyük projeler bize heyecan veriyor. Mutlu ediyor.

Uraloğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Bizde birçok şey kazandırdık. 2002 yıllarında karayollarında şehirler arasında yollardaki ortalama hız40 kilometre saatti. Bu yatırımlarla bunu yaklaşık 90 kilometre saate çıkardık. Hepimizin en kıymetlisi zaman. Yine otoyollarımızı 1700 kilometrelerden 3600 kilometrelere çıkardık. Araç sayısı 2002’de 8 buçuk milyon civarındaydı şimdi 27 milyonu geçti. 500 noktada araç sayılarını ölçüyoruz. Taşıt kilometrelerde 10 kata varan artış var. 5’te bire düşürdük ölüm sayılarını. Yollarda ekolojik köprüler yapılıyor. Onlarca köprü karayollarında çalışır halde.

"2035'te satılan iki araçtan biri elektrikli olacak"

2053’te 0 emisyon anlayışımız var. Elektrikli gemilere kadar çalışmamız var. Elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulmasını teşvik ediyoruz, ciddi bir mesafe alındı. TOGG'la birlikte süreci hızlandırdık. 2035'te satılan iki araçtan biri elektrikli olacak. Türkiye’de otoyol işletmeciliğinde önemli seviyeye geldik. 7 firmamız var bu alanda. Ülkemizin ulaştırma ve ticarette nerelere gelebileceğini konuşuyoruz. Yeni projeksiyonlar tespit ediyoruz. Yap-işlet-devret aynı zamanda finansman modelidir. Asla kaliteden taviz vermiyoruz. Çanakkale köprüsünde 5 yıl öngörüldü, 4.5 yılda bitirildi. Çanakkale’de Koreliler var. İzmir-İstanbul yolu çalışmasında İtalyanlar var.

"Kanal İstanbul projesi bizim tarafımızdan bitti"

İstanbul Boğazı en zor su yollarından birisi. Günlük yoğun bir trafiği var. Yılda 35 ile 40 bin arasında bir gemi geçişi var. İstanbul'un boğaz trafiği var. Şu anda biz İstanbul trafiğini tek yönlü olarak veriyoruz. İstanbul boğazını çift yönlü geçiş olarak göremezsiniz.

Dünya ticareti deniz üzerinden gelişiyor. Kanal İstanbul projesi bizim tarafımızdan bitti. Kanal İstanbul civarında bir konut rezerv alanı olacak. Belki Kanal İstanbul'a başlamadan önce konutlara başlamış oluruz.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmalar devam ediyor. Sazlıdere’de yaptığımız köprü ile bir bakıma başladık. 15-20 milyar dolarlık bir yatırım bekliyor. Bir takvim derseniz hemen vermeyeyim müsaadenizle."

Editör: Şevval Dalgıç