Bakan Uraloğlu, Pegasus Liderler Toplantısı'na telekonferans yöntemiyle katıldı. Uraloğlu, Türkiye'nin erişilebilirlik konusunda benzersiz bir avantaja sahip olduğunu belirterek, Sadece 4 saatlik uçuş süresiyle Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarındaki 1,4 milyar insanın yaşadığı ve 8 kapasitede 600 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin merkeziki bir aradayız. Türkiye koşullarında dünyanın transit merkezi olmaya çok uygundur. Bu gerçekten hareketle, 2002 yılından bu yana yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle dünyada en hızlı gelişme gösteren çeşitliliğin biri haline geldiğimizi söyledi.

“Aktif havalimanı sayımızı 57'ye çıkardık”

Havacılık hizmetlerinin, küresel ticaret ağının ve uluslararası ticaretin en önemli unsurlarından birisinden geldiğini vurgulayan Uraloğlu, aktif havaalanı sayısını 26'dan 57'ye, Hava Ulaştırma kaybı ülke bulunan sayıları ise 81'den, 2023 yıl sonu itibarıyla 173'e yükselttiklerini bildirdi. Böylece dış hatlarda 50 ülkede 60 uçuş gerçekleştirildiğini söyleyen Uraloğlu, uçuş ağına 286 yeni nokta daha eklenerek 130 ülkede 346 noktaya ulaştıklarını ifade etti.

“Pegasus'un tam bir başarı hikayesini görüyoruz”

2002'de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34,5 milyon olan yolcu sayısı da 2023 yılında 214 milyonun üstüne taşıdıklarını gören Uraloğlu, Pegasus da 2023 yılında tek 32 milyona yakın misafiri ağırladı. Bunların yaklaşık 12 milyonu iç şapka, 20 milyonu da dış şapka misafiriydi. Bu sayede 2023 yılında 2 milyar doların üstünde hizmet ihracatını sunmaya kazandırıldı. Geriye dönüp baktığımızda Pegasus'un tam bir başarı öyküsünü görüyoruz. 2005'te 14 uçakla 7 havalimanına sefer düzenleyen Pegasus, bugün 110 uçaklık filoyla 35'i yurt içinde, 100'ü yurt dışında olmak üzere 52 ülkede 135 noktayı kanatları temelinde bulunduğunu söyledi.

“Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasitesi iki katına çıkardık”

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Türkiye ile Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rusya, Orta Asya arasındaki bağlantılı uçuşların gerçekleştirildiğini anımsatan Bakan Uraloğlu, 2023 yılı boyunca açılan Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 2'nci pistinin havalimanının hava trafik trafiğinin 2'de çıkarıldığını belirtti. Uraloğlu, Pegasus'un uçuş operasyonlarında bu artışın çok büyük bir katkı sağladığını ve yeni ufuklar açacağını düşünüyorum. Pegasus, sektör genelinde maliyetleri düşürmesiyle dikkat çekmesiyle ve daimi olarak gelişmiş, akıllı, ilkeli ve sorumlu yaklaşımlarıyla ortaya çıkmaya devam ediyor. Dünya çapında en iyi sahipleri olan hava yolları arasında olma hedefiyle teknoloji yatırımlarını her yıl artırıyor. Teknolojinin farklı bir değer performansına inanarak; yapay zeka, sonuçları interneti, bulut teknolojileri, sanal gerçeklik gibi pek çok yeni kapsamlı takip ediyor ve bu yönde önemli adımlar atıyor. Geniş bir sistem içerisinde, başta kolay bir seyahat deneyimi ve verimlilik alanlarında teknoloji yatırımları yapmaktadır. Bu geçmiş başarılarla dolu Pegasus için büyük ve sürekli adımların korunmasını kullandı. Uraloğlu, Pegasus'un 2023 yılı Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Çevresel Sürdürülebilirlik Havayolu ve dünyanın 4'üncü En Genç Uçak Filosu'nun 2024 ödüllerine layık görüldüğünü anımsatarak, söz konusu ödüllerin Pegasus'un hava yolu sektöründe küresel bir marka olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kaynak: DHA