Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün çıkarılması nedeniyle yoğun araç kopması yaşanacak şehirler arası yollarda ayrılman rahat ve güvenli yolculuklar yapmalarını sağlamak için gerekli prosedürlerin alındığını kaydetti. Tatil gidiş ve dönüş gidişatlarının aynı şekilde ayrılmalarının belirlenmiş güzergahlarda yol kapasitesinin üzerinde trafik yoğunluğunu oluşturacağına işaret eden Bakan Uraloğlu, kazalardan korunmak için olanlar, aceleci ve aceleci davranışlardan kaçınmaları konusunda uyardı. Bayramlarında özellikle gidiş ve dönüş tarihlerinde, kesintilerin yüzde 60-70 artış gösterdiğini anımsatan Uraloğlu, "Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün sürmesi nedeniyle 30 ile 35 milyon vatandaşımızın seyahat etmesini bekliyoruz. Kalabalık olacak yollarda vatandaşlarımızın çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bayram coşkusunu acıya çevirmek için bu konunun özellikle özellikleriyle yaklaşmalarını bekliyoruz" dedi.

“Bütün birimler teyakkuz halinde olacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sorumluluğundaki 68 bin 680 kilometrelik yol ağında düzenli ve rahat bir şekilde seyahat edebilmelerini sağlamak için bütün harcamalarını aldıklarını ifade eden Uraloğlu, "Yaşanması muhtemel olumsuzluklara karşı, ülke geneline ulaşım 18 bölge müdürlüğü, 122 şube şefliği şefliği, 15 tünel bakım işletmeciliği , 25 yol bakım işletme şefliği ve 16 yap-işlet-devret bakım işletme şefliğinde sürekli hizmet verilmektedir. Kara yollarına bağlı bütün birimler bayram boyunca teyakkuz halinde olacak. Vatandaşların güvenli yolculuğu için 7 gün 24 saat çalışma esasıyla hizmet verilmesi diye konuştu.

“Bayram süresince yol çalışmaları durdurulacak”

Özellikle arızanın yoğun olduğu yollarda bakım ve onarımın bayramlaştırılabileceğinin ara verileceğini dile getiren Uraloğlu, yol bakım çalışmaları olan kesimlerde ise yol fiziki standardın düşük olduğunu kesimlerinde trafik işaretlemelerinin yapıldığını belirtti. Bir bölümü kapalı, diğer bölüm iki yönlü trafiğe açık olan bölünmüş yollarda, sürücülerin yanılgıya düşmeleri için trafik levhalarının kayıtlı bölümlerinin kontrol edildiğini söyleyen Uraloğlu, "Özellikle yollar başta olmak üzere trafik yoğunluğu fazla olan devlet yollarında da bakım, onarım gibi çeşitli kesintiler eksilen şeritler Trafiğe açıldı.Ayrıca yol kusurlu kazaların önünden geçmek. kazaların yoğun yerlerde daha sıkı tutulabilmesi için İçişleri Bakanlığı ile iş birliği yaptık. Vatandaşlarımızın daha dikkatli olmalarını bekliyoruz."

Uraloğlu, ilişkilerin yola çıkmadan önce yol durumları hakkında bilgi alma durumunu işaret ederek, "Vatandaşlarımız, Karayolları Genel Müdürlüğü web sitesinde yer alan güzergah analizi programını kullanabilirler. Bu programla en uygun güzergah ve alternatif yolların yanı sıra sıra kapalı ve çalışma yapılan yollar da öğrenilebilirler. Ücretsiz Alo 159 hattından da yol durumlarına ilişkin bilgi alınabilecekler" dedi.

“YHT'de 18 bin 84 koltuk artışı sağlayacağız”

Uraloğlu, bayram nedeniyle 5-15 Nisan'ı kapsayan uzun bir tatil dönemi kapsamında ek yüksek hızlı trenlerin yanı sıra anahat ve bölgesel trenlerde kapasite artışına gittiklerini belirterek, "Hızlı Tren hatlarında 5 Nisan'dan itibaren başlayan ek seferlerle 18 bin 84 koltuk kapasitesi Günlük sefer miktarı Ankara-İstanbul hattında 13+13'ten 14+14'e, Konya-İstanbul hattında 4+4'ten 5+5'e yükseltiyoruz. Ayrıca Ankara-Konya hattında cuma ve pazar günleri işletilen 1+1 adet hafta sonu seferi cumartesi günleri çalıştırılacak" diye konuştu. Yüksek hızlı trenlerdeki yeni seferlerin tatil dönemi sonrasında da devam haberini veren Uraloğlu, "Bugüne kadar yüksek ve hızlı trenlerimizle yaklaşık 84 milyon 260 bin yolcu taşındı" açıklamasında bulundu.

“Anahat ve bölgesel trenlere vagon ilave edilecek”

Bakan Uraloğlu, 5 Nisan ile 15 Nisan 2024 tarihleri ​​arasında kullanılan tatil dönemi ayrıca İzmir Mavi Ekspresi, Doğu Ekspres gibi önemli bölgesel trenlere pulman ve yataklı vagonlar ilave kesintisizi kaydederek, "Buna göre anahat ve bölgesel trenlerde günlük 28 vagon ilave edilerek 10 günlük tatil süresi boyunca toplam 15 bin 200 koltuk kapasitesi artışı gösterildi. Bu sayede bayram boyunca demir yollarımıza toplamda 33 bin kişilik ek kapasite sağlayacağız" dedi.

Havalimanları bayrama hazır

Ramazan Bayramı'nda rahat ve güvenli bir hava yolu ulaşımı için Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından gerekli tüm hazırlıkların da bölümlerinin belirlendiğini çizen Uraloğlu, "DHMİ'nin ilgili tüm birimlerin bayramlanabilmesi 24 saat esasına göre hizmet verecek. Başta İstanbul Havalimanı olmak üzere Yurtta kalan diğer tüm havalimanlarında dağılmadan kaynaklanan herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli tüm önlemler alındı.

Otobüslere sıkı denetim

Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatili döneminde yolcu yoğunluğu nedeniyle uçak bileti bulmada da sorun yaşamamaları amacıyla önlem alındığını bildirdi. Bu amaçla, otobüslerin gelirinde seyahat ederken kullanılan otobüsleri de kullanmalarına yönelik izin verdiklerini belirten Uraloğlu, "Ramazan Bayramı tatili döneminde vatandaşların otobüs bileti bulmada herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmamaları ve fahiş fiyat gibi yaşaman mağduriyet yaşamamaları için Ulaştırma Hizmetleri Düzenlememiz Yolcunda denetimleri artırdık Korsan taşıma yapan, sefer izni olmadan faaliyet gösteren, izin vermeyen yolcu indiren veya bindiren ve fahiş bilet fiyatları kesilen firmalara idari para cezası kesilecek. Ayrıca, bayram günlerinde kara yoluyla seyahat eden yolcunun önemli bir artış yaşanması nedeniyle otobüs firmaları tarafından ek seferlerin uzatılması taleplerin karşılanması için talepte bulunuldu" diye konuştu.

Kaynak: DHA