Haber: Selim Ercan

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bakanlığı denetiminde hizmet veren araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilen işlemlerin son verilerini paylaştı. Bakan Uraloğlu, ilk muayene ve muayene tekrarı dâhil 2022 yılından 1 Ekim 2023 tarihine kadar toplam 25 milyon 247 bin 676 adet muayene işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.

“Araç muayene ücretlerine ilişkin tüm işlemler Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirleniyor”

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, araç muayene ücretlerine ilişkin tüm iş ve işlemlerin, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35'inci maddesi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlendiğini anımsattı. Uraloğlu, araç muayene istasyonlarında elde edilen muayene ücretleri ile yüzde 5 gecikme paylarının doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına işletici kuruluş tarafından aktarıldığını belirtti.

“Muayene ücretleri ve yüzde 5 gecikme payları doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına aktarılıyor”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğu, CHP Manisa Milletvekili, Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen’in yazılı soru önergesini yanıtladı. Bakan Uraloğlu, CHP’li Başevirgen’in “2022 yılı ve 2023 yılının ilk 9 ayında egzoz ve emisyon ölçümleri de dahil kaç aracın muayenesi gerçekleştirilmiştir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Araç muayene istasyonlarında; 2022 yılı başından 01.10.2023 tarihine kadar (ilk muayene ve muayene tekrarı dahil) toplam 25.247.676 adet muayene işlemi gerçekleştirilmiştir.

Brent petrolün varili 74,28 dolardan işlem görüyor Brent petrolün varili 74,28 dolardan işlem görüyor

Egzoz emisyon ölçümlerine ait bilgiler ise; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uhdesinde bulunmaktadır.

Araç muayene ücretlerine ilişkin tüm iş ve işlemler; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35'inci maddesi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenmekte olup Bakanlığımızca uygulanmaktadır.

Araç muayene istasyonlarında elde edilen muayene ücretleri ve %5 gecikme payları, doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına işletici kuruluş tarafından aktarıldığından, bu hususta Bakanlığımızda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Diğer yandan; Bakanlığımız denetiminde hizmet vermekte olan araç muayene istasyonlarında araç muayene ve gecikme ücretlerinin kredi kartı veya banka kartı ile ödenmesi, vatandaşlarımızın talebi ve ilgili idarenin uygun görüşü alınarak 2020 yılı Ocak ayı itibarıyla başlatılmış olup, uygulamanın tercihe bağlı olması sebebiyle, dileyen vatandaşlar nakit ödeme seçeneğinden yararlanabilmektedir.”

2023’te yapılan araç muayenelerinde en fazla ‘hafif kusur’ görüldü

Türkiye genelinde 213'ü sabit, 76'sı seyyar, 17'si seyyar traktör ve 6'sı motosiklet olmak üzere toplam 312 muayene istasyonuyla sürücülere hizmet veriliyor. Bu yılın 8 ayında, 7 milyon 732 bin 60 aracın muayenesi gerçekleştirildi. Söz konusu araçların 5 milyon 489 bin 907'sinin hafif kusurlu, 1 milyon 993 bin 352'sinin ağır kusurlu, 92 bin 568'inin emniyetsiz, 156 bin 233'ünün kusursuz olduğu tespit edildi.

İşte araçlardaki en çok kusurlar

Muayeneden geçemeyen araçlarda, fren sistemleri, kuvvetleri ve lambaları, emniyet kemerleri, geri vites lambası, ön fren hortumları, yakıt sistemleri, yolcu araçlarının koltukları en çok kusur tespit edilen aksam ve sistemler olarak belirlendi.

Editör: Selim Ercan