Gözaltına alınan ve İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyım atanan Hakkari Belediye'si eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış hakkında 2014 yılında açılan davanın 61'inci duruşması bugün Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
‘Kayyum atamaları devam edecek mi?’ Bakan Tunç, "Terörle mücadelede birlik beraberlik içinde olmayız. Tatvan'da ve bazı belediyelerde gördüğümüz devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanımızın resminin birtakım beyanlarda bulunarak indirilmesi birliğimize yönelik saldırıdır. Tatvan'da da soruşturma açılmıştır" ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç ayrıca, Macaristan'da sahte Gürcistan pasaportuyla yakalanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının iki numaralı ismi Serdar Sertçelik'in iadesiyle ilgili İngilizce ve Macarca hazırlanan evrakların yetkili makamlara teslim edildiğini söyledi.
Bakan Tunç, hakkında geçici olarak 40 günlük tutuklama kararı verilen Sertçelik'in iade yargılamasının da bu süre içerisinde yapılacağını belirtti. Tunç, iadenin 40 günlük tutukluluk süresi beklenmeden gerçekleşmesi için Macar mevkidaşıyla görüşerek sürecin hızlandırlabileceğini söyledi.
AYM'nin cumhurbaşkanı atamalarına ilişkin kararı
Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı atamalarına ilişkin verdiği kararı da değerlendiren Bakan Tunç, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin konularda Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir. Cumhurbaşkanı üst kademe yöneticilerini atama yetkisi de anayasadan kaynaklanan yetkisidir.
Atamalara ilişkin yetki tartışması söz konusu değildir. Parlamenter sistemde kanunla düzenlendiği için sonrasında da KHK ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır. Cumhurbaşkanımızın zaten üst kademe yöneticilerini atama yetkisi anayasadan kaynaklanan bir yetkidir. Yürütmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamelerini çıkarabilir."