Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, NTV yayınında gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’in Gezi davası hükümlüsü Osman Kavala’yı ziyaret dilekçesine geç yanıt verildiği eleştirisine de yanıt verdi.

Tunç, Türkeş’in 19 Temmuz’da ziyaret için dilekçe verdiğini belirtti. Kavala’nın yeniden yargılanmasına yönelik yapılan başvuruya ilişkin süreci anlatan Tunç, “Yargıtay’dan geçen dosyalar bakımından kanun yararına bozma yoluna gidilemeyeceğini söyledik” dedi.

Adalet Bakanlığı’nda hiçbir dosyanın sümen altı edilmediğini anlatan Tunç, “Sayın Türkeş’in ziyaretiyle ilgili problem yok. İstediği zaman, uygun bir günde görüşebilir. Arkadaşlar kendisiyle irtibata geçtiler. Kendisinin bu hafta belki müsait olamayacağını, 10 gün sonra ziyaret edebileceğini ifade etmişti” dedi.

"Medeni Kanunumuzun o maddesi iptal edildiği için bir düzenleme gerekiyor"

Kadınların evlilik sonrasında kendi soy isimlerini kullanması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin karar süresinin dolduğuna ilişkin soru üzerine Tunç, bu konunun çok tartışıldığını belirterek, özellikle kadının soyadıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra Medeni Kanun'un ilgili maddesinde düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

THY, Şili'nin başkenti Santiago'ya uçuşlara başlıyor THY, Şili'nin başkenti Santiago'ya uçuşlara başlıyor

Tunç, Türk Medeni Kanunun 1926 tarihli ilk halinde "Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır" şeklindeki düzenlemenin, sonraki yıllarda "Kendi kızlık soyadı ile beraber kocasının soyadını kullanabilir" şeklini aldığını ifade ederek, Anayasa Mahkemesi'nin de "Kocasının soyadını kullanmayabilir" şeklinde bir karara vardığını anımsattı.

Bu konudaki takdirin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ait olduğunu vurgulayan Tunç, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda milletvekillerimiz en doğru kararı verecektir. Medeni Kanunumuzun o maddesi iptal edildiği için bir düzenleme gerekiyor. Medeni Kanunumuz hem kişiler hukuku, hem aile hukuku, hem de miras hukuku bakımından önemli bir temel kanunumuz. Dolayısıyla yıllar içerisinde toplumun ihtiyaçları doğrultusunda elbette ki değişmesi gereken hususlar varsa bu Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekillerinin takdirinde olan bir husus. Kadının soyadı konusunda bir tartışma söz konusu ediliyor. Anayasa Mahkememizin gerekçesi ortada. Bu gerekçe doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerimiz en doğru kararı verecektir diye düşünüyorum."

Kaynak: Haber Merkezi