Hakan Fidan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Masum Filistinli kardeşlerimize yönelik baskınlar ve yerleşimcilerin saldırıları bir an evvel durmalıdır"

"Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'e yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz"

"Türkiye ve Mısır bölgelerinde güçlü iki kardeş ülkedir. İki önemli ülkenin birbirlerinden ayrı kalma lüksü yoktur. Bu perspektiften hareketle Cumhurbaşkanımız ile birkaç yıl önce hareket başladı. Önce istihbarat başkanları ve dışişleri devreye girdi. İki sayın Cumhurbaşkanı Kasım'da bir araya geldi ve karar aldı. Bugün aldığımız ortak karar ile Mısır ve Türkiye olarak karşılıklı büyükelçimizi atıyoruz. Normalleşme alanında önemli bir adım atmış oluyoruz. Siyasi ve ekonomik çalışmalarımız hızla devam edecek."

İsveç'in NATO'ya üyeliği bizi artık düşündürüyor

Bildiğiniz gibi Türkiye olarak biz de İsveç’in orada olan Kuran yakma hadisesini en güçlü şekilde kınadık. Tepki göstermeye devam edeceğiz. Dünyanın çeşitli çevrelerinden de bu memfur olaya tepkiler geldi.

Bu tepkilerin giderek daha organize, daha sonuç alıcı olması için çalışmaya devam edeceğiz.

Özellikle İsveç’te bu eylemlerin kamu koruması altında yapılması daha çok düşündürücü bir olay. İsveç güvenlik sisteminin provokasyonları engelleyebilecek bir yapıda olmaması açıkçası strateji ve güvenlik açısından da bizi düşündürüyor.

Söz konusu İsveç’in NATO’ya üyeliği konusu yük mü getirecek, fayda mı getirecek artık daha çok tartışmaya açıktır.

"Türk özel sektörünün bu yıl içerisinde Ürdün'ü ziyaret etmesi söz konusu"

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentindeki saldırılarının hemen durdurulmasını ve uluslararası camianın bu konuda hızlı karar almasını istediklerini söyledi.

Ürdün ile Türkiye arasında tarihi ve stratejik ilişkiler bulunduğunu belirten Safedi, her iki ülkenin de bu ilişkileri en üst seviyeye çıkarmaya önem verdiğini kaydetti.

Türkiye’nin Lizbon Büyükelçisi Murat Karagöz'ün vefatı nedeniyle başsağlığı dileyen Safedi, "Gerçekten ani bir ölüm oldu. Kendisi, Ürdün'de görev yapmıştı ve çok ciddiyetle işlerini yürütmüştü. Her iki ülke yararına, her iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından büyük çaba harcamıştı." ifadesini kullandı.

Safedi, Türkiye ile ilişkilerin yalnızca ortak çıkarlar için değil bölge için de çok önemli ve yararlı olduğunu vurgulayarak, "Bu işbirliğini artırmak için bölgesel konularda koordinasyonu eş güdüm halinde artırmak için çaba harcıyoruz." dedi.

Yalnızca kültürel alanda değil ekonomik ve diğer alanlarda da ilişkileri geliştirme çabası içinde olduklarına işaret eden Safedi, Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının yakın zamanda gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Safedi, Türk özel sektörünün de bu yıl içerisinde Ürdün'ü ziyaret etmesinin söz konusu olacağı anlattı.

İki ülkenin dışişleri bakanlığı olarak diyaloğu her zaman sürdüreceklerinin altını çizen Safedi, "Gelecekte daha iyi işbirliği hedeflemekteyiz. İkili ilişkilerimizle gurur duymaktayız. Daha geniş alanlara yaymak için de elimizden gelen çabayı harcayacağız." değerlendirmesini yaptı.

(İsrail'in Cenin saldırıları) "Bu tip saldırıların hemen durdurulmasını istemekteyiz"

Safedi, bölgesel konuları ve İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentindeki kuşatma ve saldırılarını ele aldıklarını belirterek, "İşgal altındaki Filistin topraklarında bu tip saldırıların hemen durdurulmasını, uluslararası camianın da bu konuda hızlı karar almasını ve burada hem gerginliğin hem de şiddetin durmasını istemekteyiz." ifadesini kullandı.

İsrail'in "yasa dışı şekilde İslam ve Hristiyan varlıklarını ele geçirmeye çalıştığını" dile getiren Safedi, Filistin ve İsrailliler arasında ciddi görüşmelerin başlaması için çaba harcamaları gerektiğini vurguladı.

Safedi, Filistin'in 1967 sınırları içerisinde tam bağımsız ve egemen bir devlet kurmasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, gerginliğin azaltılması ve sona erdirilmesinin tek çözümünün "iki devletli çözüm" olduğunu kaydetti.

Ürdün Dışişleri Bakanı, "İsrail işgali gerçekleri tabii ki değiştiremez. Burada Filistin halkı tamamen hakkını elde etmelidir. Tarih, bu gerçekleri hiçbir zaman yok edemez." dedi.

Bu yıl içerisinde Cenin kampına 20'den fazla saldırı gerçekleştirildiğini anımsatan Safedi, güvenlik ve istikrarın sağlanmasının önemine işaret etti.

Safedi, Filistin konusundaki hassasiyeti ve bu alandaki "açık görüşlerinden dolayı" Türkiye'ye teşekkür etti.

Suriye konusu

Bakan Fidan ile bugünkü görüşmesinde, Suriye'ye ilişkin siyasi çözüm bulunması konusunu da ele aldıklarını aktaran Safedi, en fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan iki ülke Türkiye ve Ürdün'ün bu kişilerin geleceği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Safedi, Suriyeli sığınmacıların onurlu ve gönüllü şekilde evlerine dönmeleri ve bu konuda Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı diğer kurum ve kuruluşların çabalarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.

İsveç’te Kur'an-ı Kerim’in yakılmasına ilişkin Safedi, "Burada İslam karşıtlığı var. Bu, hiçbir şekilde kabul edilemez. Hiçbir zaman da fikir özgürlüğü olarak kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Safedi, başkalarının kültürüne ve varlıklarına saygı gösterdiklerini belirterek, aynı şekilde onların da Müslümanların kutsalına saygı duymaları gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin her zaman Ürdün'ün ortağı olduğunu vurgulayan Safedi, her zaman birlikte çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

"Bunu hiçbir şekilde fikir özgürlüğü olarak izah edemeyiz"

İsveç’te Kur'an-ı Kerim’in yakılmasına ilişkin tepkisinin sorulması üzerine Safedi, Ürdün olarak bunu kınadıklarını ve bu eylemin izahının olmadığını söyledi.

Dinlere ve dini simgelere karşılıklı saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Safedi, uluslararası toplum olarak bu tür saldırıları reddetmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Safedi, "Dinimiz, kültürümüz başkasına saygı duymamızı emretmektedir. Burada diyalog kültürü çok önemli. Çeşitlilik olmalı. Bu tip eylemlerin durdurulması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Söz konusu eylemin uluslararası düzeyde de reddedildiğini ve kınandığını belirten Safedi, "Bunu hiçbir şekilde fikir özgürlüğü olarak izah edemeyiz." dedi.

Editör: Halide Tonga