DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ana muhalefet belediyelerine düzenlenen operasyonun ekonomik maliyetine ilişkin “Piyasalar umursamadı” manşeti atan iktidar medyasına “Külahıma anlatın” tepkisini gösterdi.
Babacan, zararın büyüklüğünü şu kıyaslamayla gözler önüne serdi: “Geçen sene çiftçiye ödenen toplam destek ne kadar 90 milyar… Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı diyor ki ‘Emeklilere verilen bayram ikramiyesinin maliyeti 28 buçuk milyar lira tuttu, büyük para’ diyor... Ya siz yaptığınız yanlış bir işle 950 milyar bütçeye ek maliyet getirmişsiniz arkadaş!”
“Birkaç göstergeyle zararın büyüklüğünü görüyoruz”
Ekonomik kayıplara yönelik göstergeler paylaşan Babacan, “Piyasaların umursayıp umursamadığını çok basit birkaç göstergeyle görüyoruz. Eğer hisse senedinin fiyatlarının ortalama göstergesi olan BIST XU100 endeksi 10 bin 800'den bu sabahtan itibaren 9 bin 600'e düştüyse, halka açık şirketlerimizin değeri 40 milyar dolar düştüyse umursamadı ne demek... Bakın halka açık olmayan şirketlerimiz var bir de borsada alınıp satılan şirketler var. Sadece hisse senedi halka açık olan şirketlerin şu son 7-8 günde değer kaybı 40 milyar dolar... Ülke bu büyük bir kadar değerini kaybetmiş durumda... Piyasalar umursamadı ne demek? Hazinenin 2 yıllık tahvilinin faizi 8 puan artmış durumda. Merkez Bankası olağanüstü faiz kararıyla gecelik borçlanma faizini yüzde 42'den yüzde 46'ya çıkarttı. İlk defa bir likidite senedi çıkarttı yüzde 60 faizle...” dedi.
Babacan'ın konuşmasından satır başları şöyle;
“Bedelini çiftçi, esnaf, milyonlarca vatandaş ödedi”
“Bunun bedelini kim ödüyor? Yüksek faizin bedelini Hazine, bütçeden ödemiyor mu? Milyonlarca insandan toplanan vergi bütçede faiz olarak ödenmiyor mu? Yüksek faizi bizim çiftçimiz ödemiyor mu? Esnafımız, KOBİ'miz ödemiyor mu, sanayicimiz ödemiyor mu? Kredi kartı olup kredi kartına borçlu yaşayan milyonlarca vatandaşımız yüksek faizin bedelini ödemiyor mu? Piyasa umursamadı ne demek? Bu tamamen bir hikâye... Bir hayal pompalamaya çalışıyorlar. Ülkenin gerçeklerinden ne kadar habersiz olduklarını da gösteriyor bu...”
“Rakamlara bakın; piyasalar etkilenmemiş de laf…”
“Çok büyük bedeller ödüyoruz çok büyük... Son olayların ben size maliyetini söyleyeyim. Kur ve faiz artışının sadece bütçeye etkisi 950 milyar bakın... Piyasalar etkilenmemiş laf... Külahımıza anlatsınlar... Sadece kur ve faiz artışının bir yıllık bütçeye etkisi 950 milyar lira. Türk lirasının bir lira değer kaybetmesi, yani kurun bir lira artmasının Türkiye'nin dış borç stoğu üzerindeki etkisi 525 milyar lira... Sadece özel sektörün dış borcuna etkisi 260 milyar lira... Rakamlara bakın... Bütçeye 950 milyar etki... Türkiye'nin dış borç stoğuna etkisi 525 milyar. Özel sektörün dış borcuna etkisi 260 milyar... Bir mukayese için geçen sene çiftçiye ödenen toplam destek ne kadar 90 milyar... Tarımsal desteğin tamamı 90 milyar sadece son bir hafta içinde demokrasimize ve hukukumuza kastetmelerinin bütçeye bedeli 950 milyar... Borç stoğuna bedeli 525 milyar... Rakamlara bakın ya... Cumhurbaşkanı Yardımcısı diyor ki 'Bu emeklilere verilen bayram ikramiyesinin maliyeti 28 buçuk milyar lira tuttu diyor, büyük para diyor... Ya siz yaptığınız yanlış bir işle 950 milyar bütçeye ek maliyet getirmişsiniz arkadaş bu mu ekonomi yönetimi, bu mu devlet yönetimi?”
“Millete açıklamadıklarını Londra’ya, New York’a açıklıyorlar”
“Çok ciddi bir bilgi asimetrisi var şu anda. Millete açıklamadıklarını, tutuyorlar bir zoom toplantısında belli sayıda yatırımcıya açıklıyorlar. Belli sayıda yatırımcıya diyorlar ki ‘Merkez Bankası şu gün, şu kadar döviz aldı, şu gün şu kadar döviz sattı.’ Böyle bir şey olur mu? Bizim hisse senedi piyasasında borsada milyonlarca küçük yatırımcımız var. Onların hiçbir şeyden haberi yok. Londra'dan, New York'tan zoom toplantısından katılan yatırımcılara özel bilgiler veriyorlar. Bu adalet midir?”
“Damat gizliyordu da Sayın Şimşek neden hâlâ gizliyor?”
“Eğer siz yaptığınıza güveniyorsanız Merkez Bankasının aldığını sattığını kamuoyuna açık yaparsınız. Niye gizliyorsunuz? Sayın Şimşek bunu niye gizliyor? Zamanında damat gizlemeye başladı da o gizlilik niye hâlâ devam ediyor? TÜİK'in enflasyon sepeti niye hâlâ gizli? Çünkü ayıplarını örtmeye çalışıyorlar. Şeffaf olan hesap vermekten kaçmaz. Doğru iş yapan her zaman hesap vermeye hazır olur.”