Haber: Selim Ercan
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun döneminde 125 cc'nin altındaki motosikletleri B sınıfı ehliyetlilerin kullanabilmesine yönelik çalışma başlatılmıştı. Geçtiğimiz Pazartesi günü Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin 125 cc'lik motorların B sınıfı ehliyetlerle kullanılabilmesine yönelik çalışma yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya da soruldu. Bakan Yerlikaya, çalışmayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının sürdürdüğünü belirterek, “B sınıfı ehliyet ile 125 cc altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları lazım” demişti.
Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztrük, 125 cc'lik motorların B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesine yönelik çalışmanın detaylarını Elips Haber’e anlattı. Söz konusu projenin kendilerine ait olduğunu belirten Remzi Öztürk, geçtiğimiz yıllarda çalışmayı hükümete kendilerinin sunduklarını belirtti. Bu konuda yeni bir yönetmeliğin tamamlanmak üzere olduğu bilgisini veren Öztürk, sürücülerin B sınıfı ehliyet ile 125 cc’ye kadar olan motorları Avrupa'da olduğu gibi Türkiye’de de kullanmaya başlayacağını söyledi.
B sınıfı ehliyet ile 125 cc’lik motor kullanabilmek için aranan şartlara değinen Öztürk, 4 ya da 4+4 şeklinde bir eğitimin olacağını vurguladı. Öztürk, yönetmelikteki diğer bir koşulunda 21 yaş sınırı olduğunu ifade etti.
B sınıfı ehliyet ile 125 cc’lik motosiklet kullanma şartı; eğitim ve yaş sınırı
Çalışmanın belli bir aşamada olduğunu kaydeden Öztürk, şunları aktardı:
“125 cc’nin altındaki motorlar için ehliyet düzenlemesi bizim projemiz. Biz bu projeyi bakanlığa verdik. Yönetmelik hazırlandı. 2015’te yapılan düzenleme ile ehliyetlerimiz Avrupa’da geçiyor. O mevzuata uygun bir şekilde 4 saatlik bir eğitim istiyorduk. Bakanlığa verdiğimiz projede yaş sınırını 21 olarak düşündük. Avrupa ülkelerinde yaş sınırı ve tecrübe aranıyor. Sırf tecrübe arayan ülkeler var, sırf eğitim arayan var, bizde hem eğitim hem de tecrübeyi koyabiliriz. Avrupa’da bir tanesi olan var, iki şartı olan var. İtalya’da mesela yok. Almanya’da eğitim alınması gerekiyor. MOTED olarak eğitim ve yaş sınırının olması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa Birliği Uyum Yasaları gereğince mevzuatlara bakıp bu uygulamayı Türkiye’ye getirdik. B196 ehliyeti Avrupa’daki standardı daha farklı bizde kendimize göre uyguluyoruz.
“Yönetmelik tamamlanmak üzere”
B sınıfı ehliyet ile 50 CC ye kadar olan motorları kullanabilme yetkisi çıktı. Bu her şeyin temelini oluşturuyor. 2020 yılında motoru alıp kullanayım derseniz en az dört beş ay beklemeniz gerekiyordu. Ama bu B sınıfı ehliyet ile motoru hemen aldığınızda kullanabiliyorsunuz. Bu konuda yeni bir yönetmelik tamamlanmak üzere. B sınıfı ehliyet ile 125 CC ye kadar olan motorları Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de kullanacağız. Burada Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir eğitim süreci var. Dört saat ya da iki tane dört saatlik eğitim var. Burada birde yaş sınırı olacak. 21 yaş sınırı olacak.
“Yönetmeliğin uygulanmasıyla pazara büyük bir hareketlilik gelecek”
Çalışmalar tamamlandıktan sonra yönetmelik yayınlanacak. Yönetmeliğin uygulanmasıyla pazara büyük bir hareketlilik gelecek. Eylül 2022'de yaptığımız Çalıştay ile eski Sanayi Bakanımız Mustafa Varank ile İstanbul'da yapılan Çalıştay’da motosiklet sektörünün Türkiye'de otomobilden sonra ‘ikinci bir itici işgücü’ yapalım diye yola çıktık. Burada neyi hedefledik? Uzakdoğu’da olan üretimi ülkemize getirmeyi hedefledik. Bakanlığımız bunu çok benimsedi. Pazar büyümeden, motosiklet yan sanayisi gelişmeden maalesef yabancı yatırımcı burada bir düşünceye sahip olmuyor. Çünkü yabancı yatırımcı geldiği zaman burada üretecek bir cıvata, pul üretecek yan sanayii istiyor.
“Üç tane çok önemli firma Türkiye'de üretim için çalışmalarına başladı”
Yan sanayii zaten artmaya başladı. Üç tane çok önemli firma Türkiye'de üretim için çalışmalarına başladı, yerlerini aldı belki yakın bir zamanda bir tanesi üretime de başlayacak. Devletimiz bunu benimsedi. B sınıfı Avrupa'da B216 diye geçiyor ülkemizde de bunu yayınlayacağız. Tabi ki eğitim çok önemli onlar için çalışıyoruz. Işıklara beş metre kala Avrupa'nın diğer ülkelerinde olduğu gibi bir çizgide bisiklet ve motosiklet resimleri ile önde ilk önce onlar duracak. Işıklarda ki kargaşalığı önleyeceğiz.
Yeni sürücüler nelere dikkat etmeli?
Yeni sürücüler şunlara dikkat etmeli. Yeni sürücüler, motosikletini 50 cc alıp 100 cc’ye çıkarıp donanımı ile oynamayacak. Bunlar çok tehlikelidir. Çünkü bu araçlar 45 km’ye göre ayarlanmış ve frenleme sistemleri ona göre ayarlanmıştır. Motosiklet sürücüleri kaldırımdan ya da ters yoldan gitmeyecek. Buna da çok dikkat edilmelidir. Egzozu açıp vatandaşı rahatsız eden araçları kesinlikle tamir etmeden trafiğe çıkmayacak. Çünkü vatandaşımızı rahatsız oluyor.
“Motosiklet otomobilden daha güvenli”
Motosiklet otomobilden daha güvenli. Çünkü motosiklette uyuma şansınız yok arabaya göre. Motosikleti kullanırken çok dikkat etmeniz gerekir. Bütün riskler öngörülerek motosiklet kullanılıyor. Dolayısıyla motosiklet 50 cc’ye kadar olan araçlar korumaya muhtaç araçlar. Bunlar Karayolları trafik kanununda bu böyle belirtilmiş. Bunları gördüğünüzde çok dikkat etmeniz gerekir. Bunlarla karşılaşan kazalarda cezalar diğerlerine göre çok daha ağırdır.
“50 cc’lik motor 100 cc’ye çıkarılıyor; devletinde burada müdahale etmek istediği bu nokta”
Türkiye’de satılan motorların yarısı 50 cc. Neden? Çünkü kullanmak kolay, ehliyet almıyorsunuz. Bunu alanlar motoru 100 cc’ye çıkarıyor. Devlet bunu biliyor. Bu mu güvenli? O mu güvenli? Onu düşünmek lazım. Devletinde burada müdahale etmek istediği bu nokta.
2022 yılı sonuyla M sınıfı 23 milyon 851 bin. Bu ne demek B sınıfı olan demek aslında. Asıl motosikletliler A1, A2, A sınıfı olmak üzere 3 tane sınıf var. 2022 yılı sonuyla A1 ehliyetli sayısı 2 milyon 593 bin 298, A2 3 milyon 944, A sınıfı da 1 milyon 716 bin 765.”
“Mini Elektrikli Scooter kazaları artıyor, yeni düzenlemeler şart”
“Bu araçlarda ayna, sinyal olmaması ve fren sistemlerinin teknolojisi göz önüne alındığında; 25 km karayolunda oldukça büyük bir hız, mevcut araçları kullananların koşu hızı olan 6 km hızı geçmemeleri kaza riskini azaltır. Bu araçlar yasada 25 km hızı geçmemelidir tanımı yeniden değerlendirilerek 10 km’yi geçmemelidir şeklinde düzeltilmelidir.”