SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen, Ankara’da bir otelde düzenlenen ‘Neden Yeni Bir Anayasa’ başlıklı bir toplantıda konuştu. Bilgen, yeni anayasa ile ilgili yapılacak çalışmaların uzlaşma içinde yürütülmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'de yapıcı eleştirel bir tutumun Anayasa konusunda sergilenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
‘Yerel seçimlerde SES Partisi nasıl bir strateji izleyecek, Ayhan Bilgen Kars’tan belediye başkanı olacak mı? sorusunu yanıtlayan Bilgen, Kars’ta her halükarda söz sahibi olacaklarını söyledi. Bilgen, “Kars ile ilgili bir takım anketler yapılıyor, ölçümler yapılıyor, bizim sokakta tuttuğumuz bir nabız var ama ben şuan açığa alınmış bir belediye başkanıyım, benimle birlikte beş partinin meclis üyelerine de görevden el çektirildi. Benim o dönemde mensubu olduğum partinin meclis çoğunluğu yoktu ama iddia ediyorum Türkiye siyasetinde beş partinin temsil edildiği ama kararların yüzde doksanının oy birliği ile alındığı bir başka şehir yoktur. Bu şunu gösteriyor; eğer siz partizanlık yapmazsanız, ülkeyi ve şehri öncelikli tercih ederseniz, farklı partilerin olması bir çatışma konusu olmaz, uzlaşma mümkün olur. Karsta biz bunu başardıysak, Türkiye’de de başarabiliriz, başarabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.
“Muhalefetin anayasaya yüklediği anlam ve anayasa yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz”
Türkiye'nin 40 yıldır darbe anayasasıyla yönetildiğini, Anayasa'nın maddelerinin yaklaşık üçte birinin değiştirildiğini kaydeden Bilgen, ülkenin, siviller tarafından tartışılmış, siyasetçilerin öncülüğünde hayata geçirilmiş bir yeni anayasaya ihtiyacı bulunduğunu belirtti. Yeni anayasa hazırlığı kapsamında masada konuşulması gerekenlerin uzlaşmayla ile alınma gerektiğini ifade eden Bilgen, "Masaya oturmamak için gerekçe sunmaya başladınız mı 'nasıl Anayasa yapılır' tartışması yapamazsınız. Bu da Türkiye'nin gerçekten demokratik, sivil, eşitlikçi, özgürlükçü Anayasa ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız ülkeye zarar vermektir." dedi.
Muhalefetin son seçimlerde sergilediği politikaları eleştiren Bilgen, Türkiye'de muhalefetin anayasaya yüklediği anlam ve anayasa yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz, Türkiye'nin farklı bir muhalefet tarzına, eleştiriye, tartışmaya ve sorgulamaya ihtiyacı bulunduğunu belirtti.
"Yapıcı eleştirel bir tutumun anayasa konusunda sergilenmesi gerektiğini düşünüyoruz "
"Bir ülkede bir tane anayasa olur" diyen Ayhan Bilgen, AK Parti'nin, CHP'nin, cumhurbaşkanının, Kürdün, Türkün ayrı anayasasının olamayacağını söyledi. Bilgen,"Anayasa denen metin, bir toplum sözleşmesidir. Uzlaşma, kendi maksimum taleplerinizden bir adım geriye gelme, toplumun ortaklaşabileceği kaygılar ve beklentiler üzerinden bir hukuk metni inşa etme zorunluluğunuz var. İşin doğası bu. Yoksa 'Ben kendi taleplerimi dayatacağım, benim dediğim yere herkes gelmek zorunda' dediğiniz andan itibaren zaten anayasa tartışıyor olmaktan çıkıyorsunuz, Anayasa yapım süreçlerinin doğasına aykırı bir iş ortaya koymuş oluyorsunuz. Bizim tercih ettiğimiz muhalefet etme biçimi, hem anayasa konusunun kendi doğal seyri süreci dolayısıyla biz Türkiye'de yapıcı eleştirel bir tutumun anayasa konusunda sergilenmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“Nitelikli aday gördüğümüzde iktidar partisini de muhalefeti de destekleyebiliriz”
‘Yerel seçimlere girmek istiyoruz, yasal süreç sorunumuz yok’ diyen Bilgen konuşmasına şu şekilde devam etti: “Seçime laf olsun, parti olarak namımız duyulsun diye girmek istemiyoruz. Gerçekten etkili, sonuç alıcı noktalar seçeriz ve her yerde girmek zorunda değiliz. Deriz ki; bizim kadroların kapasitesi sadece bu ilde girmeye uygun ya da 20 ilçede girmeye uygun. Pekala bu tercihi yapabiliriz. Yani biz parti yarışı yaparken farkında olmadan ülkeyi partizan ideolojilere mahkûm ediyoruz. Benden olsun çamurdan olsun. Benim parti kazansın da daha ehil olan daha liyakatli olan kaybetsin hastalığının tarafı değiliz. Biz bu siyasi kültürün bitmesi için yola çıktık, dolayısıyla bir yerde daha nitelikle bir aday gördüğümüzde parti taassubumuzu bir tarafa bırakırız. İster iktidar partisinden ister muhalefet partisinden destek de olabiliriz. Arkadaşlarımızın başka partilerden aday olmasını destekleyebiliriz. Yani katı sert particiliği bu ülkede bitirmek için yola çıktık. Toplum bu konuda siyasetçilerden daha ileride. Daha gerçekçi düşünüyor, şehrini düşünüyor. Hangi parti olduğuna bakmıyor, şehrime kim daha iyi hizmet getiriyor ona bakıyor ve daha sağlıklı düşünüyor.”
“Kars’ı önemsiyoruz, Kars’ın yönetiminde söz sahibi olacağız”
Bigen, “Kars ile ilgili bir takım anketler yapılıyor, ölçümler yapılıyor, bizim sokakta tuttuğumuz bir nabız var ama ben şuan açığa alınmış bir belediye başkanıyım, benimle birlikte beş partinin meclis üyelerine de görevden el çektirildi. Benim o dönemde mensubu olduğum partinin meclis çoğunluğu yoktu ama iddia ediyorum Türkiye siyasetinde beş partinin temsil edildiği ama kararların yüzde doksanının oy birliği ile alındığı bir başka şehir yoktur. Bu şunu gösteriyor; eğer siz partizanlık yapmazsanız, ülkeyi ve şehri öncelikli tercih ederseniz, farklı partilerin olması bir çatışma konusu olmaz, uzlaşma mümkün olur. Karsta biz bunu başardıysak, Türkiye’de de başarabiliriz, başarabilmeliyiz. Benim yargılamam devam ediyor fakat kesinleşmiş bir ceza yok. Şu an itibariyle aday olmamın önünde bir engel yok ama bu kararı biz de tabiki hem şehirden gelen verilere bakarak, hem diğer partilerin adaylarına hem de kendi partimizdeki tartışmalara bakacağız. Başka bir arkadaşımızı da destekleyebiliriz ama Kars’ı önemsiyoruz, Kars’ta bir buçuk yıl içerisinde ortaya koyduğumuz modelin de Türkiye için örnek bir model olduğunu düşünüyoruz. Onun için bütün gücümüzle her halükarda karsın yönetiminde söz sahibi olacağız" diye konuştu.