Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili, TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Evrim Karakoz, TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi vererek Aydın iline verilen maden arama ve işletme ruhsatı rakamlarını sordu.

Soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından verilen yanıtta, Aydın iline 2023 yılında 61’i arama 205’i işletme olmak üzere toplam 266 maden ruhsatının verildiği belirtildi. Yanıtta, Aydın ilinde son 6 yılda 29 işletme izinli ruhsatın süresinin uzatıldığı, işletme izinli maden üretiminde bulunulan alanın 55 bin 372 hektar olduğu ifade edildi.

İzinlerini tamamlayamayan hiçbir ocağın açılmasına müsaade edilmediği vurgulanan cevapta şu ifadelere yer verildi:

Aydın’da son 6 yılda 29 işletme izinli ruhsatın süresi uzatıldı

“Aydın ilimizde işletme izinli maden üretiminde bulunulan alan 55.372 ha'dır.  3213 sayılı Maden Kanunu ile Maden Sahaları İhale Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Aydın ilimizde ihale sonucu düzenlenen toplam maden ruhsat sahası 2018 yılında 5, 2019 yılında 4, 2020 yılında 5, 2021 yılında 5, 2022 yılında 9 ve 2023 yılında 5 iken aynı dönemde süresi uzatılan (temdit edilen) işletme izinli ruhsat sayıları ise sırasıyla; 4, 5,2,12,3 ve 3 şeklindedir.

“İzinlerini tamamlayamayan hiçbir ocağın açılmasına müsaade edilmemektedir”

Maden sahalarında madencilik faaliyetinin başlayabilmesi için ruhsat sahipleri tarafından izin alanına yönelik olarak Maden Kanunu'nun 7'nci maddesinde belirtilen; mülkiyet izninin (orman/mera/tapulu arazi vb.), ÇED Belgesi'nin, İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı'mn ve ilgili Bakanlık/Kurumlardan alınması zorunlu olan diğer tüm izinlerin (Sit, Milli Parklar, Turizm Bölgeleri Alanları ve Merkezleri ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve duyarlı bölgeler için vb.) tamamlanması gerekmektedir. Bahse konu izinlerin alınması sürecinde de yapılacak olan madencilik faaliyetinin çevreye olan etkileri ilgili kurumlarca yerel halkla beraber etraflıca değerlendirilmekte olup bu izinlerini tamamlayamayan hiçbir ocağın açılmasına Bakanlığımızca müsaade edilmemektedir. Bu bağlamda ÇED Belgesi süreçlerine ilişkin hususlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görev alanına girdiğinden konuyla ilgili bu Bakanlıktan bilgi alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

AFAD Müdürü Tatar'dan Marmara Bölgesi için deprem uyarısı AFAD Müdürü Tatar'dan Marmara Bölgesi için deprem uyarısı

Kaynak: Selim Ercan